Belföld

Felmentették az emberölés vádja alól a mélykúti kalapácsos gyilkost

A vádlott elmeállapota miatt nem büntethető, kényszergyógykezelésre ítélte a bíróság.

Felmentették az emberölés vádja alól azt a mélykúti férfit, aki azt vallotta: egy belső hang tanácsolta neki, hogy a fején ütött lyukkal tisztítsa meg élettársa lelkét a gonosztól – írta a baon.hu. A 40 éves mélykúti G. Józsefet előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta a megyei főügyészség. A vádlott elmeállapota miatt nem volt büntethető. A bíróság kényszergyógykezelésre ítélte.

A vádlott és élettársa 2013. szeptember 20-án 12 óra után nem sokkal érkezett haza a bevásárlásból, nyolcéves gyermekük ekkor még iskolában volt. A férfi az előszobában magához vett egy kalapácsot, nagy erővel lesújtott a nő fejének hátsó részére. Az asszony a földre esett, elvesztette az eszméletét, de a férfi még 4-5 alkalommal lesújtott. A nő azonnal meghalt, G. József pedig imádkozni kezdett, mivel tévképzetei szerint egy belső hang, „Isten” parancsolta meg neki, hogy a fejen ütött lyukkal tisztítsa meg élettársa lelkét a gonosztól, így engedje ki a gonosz szellemeket.

Lemosakodott, elmosta a kalapácsot, ruháját mosógépbe rakta és új ruhát vett fel. Visszament a munkahelyére, mert még tartott a munkaidő, aztán a mélykúti általános iskolában elbúcsúzott fiától. A helyi templomba még betért imádkozni, az utcán rágyújtott egy cigire, végül elment egy mélykúti nőhöz (akibe korábban szerelmes volt), és elmondta, hogy megölte élettársát. A telefonon értesített körzeti megbízottnál a gyilkos feladta magát.

A vajdasági származású, szerb állampolgárságú, de magyarul jól beszélő G. József élettársával 1991 óta élt együtt, 1992-ben költöztek Magyarországra, 2008 óta éltek Mélykúton, két gyermekük született, egy élt velük. A vádirat szerint kapcsolatuk lényegében problémamentes volt, komoly konfliktusok, tettlegességig fajuló veszekedések nem voltak közöttük. A vádlott viselkedése 2013 májusában változott meg, ekkor látomások kezdték gyötörni.

A bíróságon a vádlott nem tett vallomást, beismerte a gyilkosságot, kijelentette: érti a vádat. A nyomozati vallomásából derült ki „negatív emlékképeiben” élettársát rossz szellemek kínozták. Ezt elmondta a nőnek, aki el akarta vinni pszichológushoz. G. József szerint a gyilkosság napján „Isten” sugallta neki, hogy mentse meg a megkínzott asszonyt, és hogy ezt milyen módon tegye meg. A belső hang azt ígérte, hogy egy óra múlva már nem lesz a nőnek semmi baja, a sebek sem látszódnak majd fején.  G. József a templombeli imádkozás közben döbbent rá: nem „Isten”, hanem az „Ördög” utasítását követte.

A szakértők szerint a férfi elmebeteg, lélekhasadásos elmezavarban szenved és szenvedett a gyilkosság idején is.  Magatartását érzékcsalódások, téveszmék irányították, irányítják, ezért képtelen volt tettének következményeit felismerni. Kényszergyógykezelése indokolt, mert betegségéből adódóan hasonló erőszakos bűncselekményt még  elkövethet. Az ügyészség szerint a vádlott élettársa megölését a gyilkosság reggelén előre kitervelte. Ezt G. József tagadta. A vádlott a beszerzett bizonyítékok szerint elmeállapota miatt nem büntethető. A bíróság a felmentő ítélet mellett, a főügyészség indítványával egyetértve elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik