Belföld

Öt Balaton zuhant az országra

Másfél hete szakad az eső, a földeken sárszünet van, a városokban dugó, a cipők reggelre ki sem száradnak… Nagyon sok csapadék hullott az elmúlt napokban, az átlagos októberi 42-43 milliméter kettő, sok helyen kettő és félszerese – mondta el a 24.hu-nak Cséki Gergő meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

Ha megnézzük az ország csapadéktérképét, október 5-19 közötti két hétben délnyugaton, nagyjából Somogy megye területén esett a legtöbb, 129 milliméter. Az elmúlt 24 órában Veszprém kapta a legnagyobb esőt, ott 58 mm hullott.

Már megint mediterrán

Az ok egy Skandinávia felett két hete kialakult anticiklon, amely hatására Moszkvában havazott, de számunkra érdekesebb, hogy észak, északkelet felől hideg levegőt juttatott a Földközi tenger térségébe. Innen, keveredve a páradús, melegebb légtömeggel sorozatban indultak az extrém mennyiségű csapadékot hozó mediterrán ciklonok a Kárpát-medence fölé.

Sok és nagy, de mégsem párját ritkító a mostani esőzés. Legutóbb 2003-ban éltünk át hasonlót, amikor rövid idő alatt hullott le a havi átlagmennyiség többszöröse, korábban pedig a múlt század második felében volt rá több példa – nyugtat meg a szakember.

Öt Balaton

A tudomány nem engedhet meg magának ilyen elrugaszkodott próbálkozásokat, de az újságíró játszhat a számokkal: milyen víztömeg zúdult Magyarországra? Ismételjük, nem törekszünk tudományos megállapításra, és tudjuk, “ezt így nem lehet pontosan megmondani”.

De a fantázia világában abból indulunk ki, hogy országos átlagban 90-100 milliméternyi csapadék hullott október eleje óta. Maradjunk a 100-nál, egyszerűbb számolni. Ha tehát 93 ezer négyzetkilométernyi területet 10 centi víz borít, akkor a víz térfogata 9,3 köbkilométer. Ez pedig csaknem ötszöröse a Balaton átlagosan 1,9 köbkilométeres víztérfogatának.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Szép lesz a hosszúhétvége

Térjünk is vissza a megalapozott tények világába Cséki Gergőhöz. Ő azt mondja, a csapadéknak ma vége szakad. Lesznek ugyan felhők az égen, de több helyen kisüt a Nap, a hosszú hétvégére pedig esőmentes, igazi kirándulóidő várható.

Meleg nem lesz, de 13-16 fokért október vége felé már igazán nem reklamálhatunk, hajnalban pedig egyre több helyen jelentkeznek talaj menti fagyok. A “kellemes” idő, vagyis a húsz fok körüli, napfényes ősz idén már nagy valószínűséggel nem tér vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik