Élő Belföld

Jobbikos gázszerelő juthat be Orbán házába

Ígéret van rá a miniszterelnöktől. Amúgy állati napunk van a t. Házban: a madarak visznek mindent, olykor kakkantanak is, pont bele a gulyásba, van hal, holló, s a kormányfő az emlősállatokat is behozta a Parlament faunájába. Ormányos élőzés kérges tenyérrel. Üdv.

Jobbikos gázszerelő juthat be Orbán Viktor házába

Még két azonnalit kap a kormányfő. Az elsőt a szoci Legény Zsolttól, aki nyitásként „Lázár miniszterelnök úrról” beszél – ahogy most állnak a dolgok, ez inkább nyelvbotlás, mit jövőbelátás.

Legény amúgy földárverések témában pörög, átláthatóságot akar, eseti vizsgálóbizottságot állítana fel az esetleges visszaélések kivizsgálására. Orbán őt is nyilvános földárverésre küldi, valamint javasolja, Legény ne kiáltson farkast, „mert az a végén megeszi az embert”. Ni, még egy állat.

A másik azonnali Magyar Zoltántól érkezik. A jobbikos politikus újdonsült Csák Máténak titulálja a „felcsúti gázszerelőt”, Mészáros Lőrincet. A kormányfő azt mondja községe polgármesteréről, hogy „nagy bajban lennénk nélküle”, ugyanis az illető hétszáz embernek ad munkát. Orbán javasolja radikális képviselőtársának, hogy ha jogszabályba ütköző tettel találkozik, tegyen feljelentést, ám Magyar viszonválaszos halmazelmélete szerint nem minden jogszabályba ütköző, ami nem erkölcsös.

Aztán, ha jól hüvelyezzük, Magyar felajánlja: mivel Mészáros Lőrinchez hasonlóan ő is „kérges tenyerű munkásember”, szívesen szerelne gázt a miniszterelnöknél.

„Ha szükség lesz rá, szólni fogok!” – így Orbán Viktor.

Kérges tenyerünket önök felé fordítva, horizontálisan mozgatva (integetés) elköszönünk.

Orbán, az elefánt és az ormány

Az azonnali kérdések vannak soron, az előzetes terv szerint összesen tizenöt darab, ebből hét a miniszterelnöknek szól. Először a szocialista Harangozó Gábor aggódik a földárverések miatt, Orbán Viktor javasolja neki, vegyen részt egy ilyen eseményen.

Aztán Vona Gábor fumigálja a kormányfőt – természetesen kormányzati korrupció ügyében. Vona egyebek mellett ciklusonkénti képviselői vagyonosodási vizsgálatot sürget. „Miért szabotálja ön és a Fidesz-frakció a korrupció felszámolását itt, a Parlamentben?” – így Vona. Orbán erre javasolja jobbikos képviselőtársnak, hogy vegyen részt a korrupcióellenes harcban. És ő is kágébélázik, jelezve, hogy Kovács Béla fizette be a Jobbik pártkasszájába a legtöbb pénzt. Konklúzió: „Itt a parlamentben megszoktuk, hogy bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű, de hogy egy elefánt tegye szóvá mások ormányát, az mégiscsak elképesztő.”

A zöld Sallai Róbert Benedek fájlalja, hogy egyre kevesebb a kisgazdaság „Látszik-e Felcsútról a magyar vidék?” címmel. Orbán szerint, ha a kormány nem a jelenlegi politikáját folytatná, még jobban csökkent volna a kisgazdaságok száma. Tiszta matek.

Fotó: Nagy József
Fotó: Nagy József

Tepertőkrémes gondolatot ültetett agyunkba a füstölt termékekért lelkesedő kereszténydemokrata

„Befejezem mondandómat, mert jó a hosszú kolbász és a rövid beszéd” – a ma igazán aktív Vejkei Imre osztja meg velünk e bölcsességet. Vejkei most épp a gyermekek reformétkeztetését firtatja „Amit főztél, edd is meg!” című interpellációjában.

Rétvári válaszát tessék kitalálni, annyit segítünk, hogy optimista.

Viszonválaszában Vejkei köszönetét fejezi ki a kormánynak. (De jól esne most egy klasszik tepertőkrémes kenyér. Kis lila hagymával. Emlékeznek?)

Scifi a Házban - időlopás történt

A Jobbik ugye összes mai felszólalásában korruptozza a Fideszt. De van válasz! A fideszes válaszolók egytől egyig kágébélázzák a jobbikosokat. (Habonyi aktivitást sejtünk a háttérben.)

Most éppen Apáti István és Tállai államtitkár van színpadon.

A szócsata bekiabálásokba fúl, s Apáti képviselő hiába kéri, hogy Jakab levezető elnök számítsa be a zajongás miatt elveszett másodperceket.

“Még az időt is ellopják!” – ezt kiabálja búcsúzóul, félig már mikrofonon kívül, hipertóniásan Apáti.

Mi történt Novák Előd sérójával?

Hát csak most vesszük észre: a Jobbik fenegyerekének nem csupán beszédét jellemzi karakteres választékosság.

14.04-es posztunk alatt már mutattuk e fotót, de itt is helye van.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Vahira

A felszólalását egyetlen hangmagasságban felolvasó Vantara Gyuláról kell most megemlékeznünk. A fideszes képviselő tekintetét papírjából fel nem emelve produkálja a nap eddigi legálmosítóbb felszólalását “a digitális gazdaság terén hazánk az egyik legerősebb az EU-ban” témakörben.  (Magunkban nem tudjuk nem Vantara Bélának nevezni, csongolongobongó.)

Felcsúttól KGBéláig

A Jobbik ma minden megszólalásában a korrupcióval foglalkozik – most épp a sport van soron. Szilágyi György a Felcsút-csonton talál nyesedéket: „Orbán Viktornak szinte a kertjében épült egy stadion.”

A válaszoló Rétvári Bence sem erőlteti meg magát, amikor úgy véli, a Jobbiknak az fáj, hogy kágébéla nincs bent egyetlen egyesület vezetésében sem.

Ééén is!

„Én is végighallgattam önöket, hadd mondjam végig ééén is!” – ez ma L. Simon államtitkár legtöbbször ismételt gondolata. Most éppen a szoci Lukács Zoltánnak válaszol, aki az állami cégvezetői bér másfélszeresére emelését kifogásolja. Zeng-bong a táj.

Amúgy ötmillió az új plafon.

Az interpellációknál járunk.

Kocog és kidob

Van új kinevezés is: államtitkár lett a Lázár Jánoshoz hű, az uniós pénzlehívásban jeleskedő Csepreghy Nándorból.

Répássy Róbert viszont felmentve az igazságügyi minisztérium politikai államtitkári posztjáról, a helyére az esztergomi Völner Pál kerül.

Czomba és Glattfelder is megy.

Az emberi államtitkár, Zombor Gábor felmentve, Ónodi-Szűcs Zoltán Gusztán lép a helyére.

És: Rogán megüresedő helyére a Ház gazdasági bizottságának elnöki székébe Bánki Erik ül. Meg az ő gazdasági bizottsági sima tagságát is megkapja valaki, meg azét is valaki, meg azét is. Mindenki egy mezőt előbbre lép.

Mit hoz a jövő?

Vagy legalábbis a mostani ülés.

A napirend előtti után végre eskütétel. Majd interpellációk és azonnali kérdések. És aztán: a kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági jelentéseit és összegző módosító javaslatait vitatják meg a képviselők, s általános vitát tartanak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő évi költségvetéséről, valamint tavalyi zárszámadásáról.

A t.  Ház – a Költségvetési Tanács véleményének megérkezése esetén – kedden szavazhat egyebek mellett az idei büdzsé módosításáról, részeként arról, hogy a menekültválság kezelésére hatvanmilliárd forinttal dagad a rendkívüli kormányzati intézkedések kerete. A változtatás tartalmazza a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is.

A parlament módosíthatja az egészségügyi törvényt, így az országos tisztifőorvos válsághelyzetben kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhet el a menedékkérők körében.

Kósa és a napalm

A minapig 390 ezer illegális határátlépő érkezett hazánkba, ám most, hogy október tizenötödikén teljes lett a déli határzár, elhanyagolható szintre esett a „modern kori bevándorlók száma”.

A friss frakcióvezetőtől, Kósa Lajostól tudjuk meg ezt. Meg azt is, hogy az orvos először lázat csillapít, nem komplex megoldáson morfondírozik, különben meghal a beteg – utóbbi megjegyzés a balos ellenzék „engedjünk be mindenkit” álláspontjára hivatott napalmot szórni.

110
24.hu / Neményi Márton

 

Szijjártó válaszának lényege: valóban „megszűnt az illegális bevándorlók beáramlása”, már csak az uniós kvótázás fregattját kell megbúvárkundozni. Mily szép keretes szerkezet alakult így a napirend előttiek sorában.

Vona Gábor: Így loptok ti; a megkakkantott gulyás története

Ez Vona napirend előttijének címe. Az állami korrupciót üti az elnök.

Miért van korrupció? Egyrészt, véli Vona, mert „holló hollónak nem vájja ki a szemét”, másrészt az eddig hatalomra került pártok már a pártműködésüket is korrupcióra építették, s nem eresztik jól bevált módszereiket. A Jobbik-vezér szerint a Fidesz korrupcióban túlnőtte a szocialistákat, hisz míg annak idején a bal csak talicskázta ki a pénzt, most „menetrend szerinti autóbuszokon” viszik ki a lét.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

 

„Minden hal a fejétől bűzlik” – ezt arra mondja Vona, hogy a lopásokról maga a miniszterelnök tehet, ugyanis „nincs olyan, hogy vannak rossz tanácsadók és egy jó király”.

Kakás képpel zár az elnök: ha egy kismadár elrepül egy kondér fölött, s belepiszkít, senki nem kíván enni a gulyásból; most viszont nem is megkakkantott gulyás fő, hanem rakás madárfekáliába „vágnak bele néhány szelet krumplit”.

L. Simon László válaszában kijelenti, örvendetesen csökken a korrupció, s főbajként a Jobbik kágébéla-ügyét jelöli meg.

Vejkey Imre: Tisza

Mármint a Kálmán.

„Volt politikustársunkra” emlékezik kereszténydemokrata kortársunk.

Tiszára, aki „ánortodox megoldásokat keresett és talált”. Zúgva, bőgve nyugtázná e megállapítást a t. Ház, de egyelőre elég kevesen ülnek a patkóban. Tán a Dunát kémlelik a folyosói ablakokból.

Amúgy Vejkey felszólamlásának origója, mint kiderül, az, hogy bürokráciacsökkentés kell ide, amiről törvényjavaslat kerül a Ház elé.

A válaszoló Kovács államtitkár szimpátiáját elnyerik a koalíciós társ szavai. Bizony lesz bürokráciacsökkentés az építőipartól az elveszett személyi pótlásáig.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Hús!

A szoci Korózs Lajos is a hétvégi szegénységellenes világnapot használja napirend előttijében trambulinnak. Neki is vannak statisztikái, például az, hogy a társadalom 67 százaléka nem engedheti meg magának, hogy évente egyszer egy hétre üdülni menjen, s a polgárok negyede (27 százalék) nem teheti meg, hogy legalább másnaponta húst egyen.

„A szegénység ellen nem lehet drótkerítéssel védekezni” – Korózs ezzel az asszociációval köti rá a szegénységet a menekültügyre.

A válasz most is Rétvári Bencéé. Kiderült: ma többen mehetnek üdülni, mint a Fidesz-kormány első éveiben (amikor még, ugye, begyűrűztek a ballib országvezetés begyűrűznivalói), sőt ma többen fogyaszthatnak húst, mint pár esztendővel ezelőtt.

Miért? „Mert több pénz marad az embereknél.”

Szólj Rétvárihoz, s véged van

A dolgozói szegénység ellen emeli fel szavát Schmuck Erzsébet, nem először, sebaj, fontos téma ez. „Több mint kétmillió ember keres a létminimum alatt” – így a zöld politikus. Aki kifogásolja, hogy a kormány „összeszerelő üzemmé zülleszti Magyarországot”.

24.hu / Neményi Márton
A Fidesz-frakció Schmuck Erzsébetet hallgatja. 24.hu / Neményi Márton

 

Az LMP minimáljövedelmet szorgalmaz, a munkaterhek csökkentését, családi pótlékot a felsőoktatásban tanuló gyerekek után, továbbá a helyben termelt élelmiszerek áfájának csökkentését.

A válasz Rétvári Bence államtitkáré, aki, naná, arról beszél, hogy a schmucki célokra forrás kizárólag adóemelésből nyerhető – következésképpen: a Lehet Más adóemelést akar. RB szerint.

24.hu / Neményi Márton
Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet Rétvári Bencét hallgatja. 24.hu / Neményi Márton

 

Eurostatos számsort vesz elő az államtitkár, mely szerint míg hazánkban csökkent a dolgozói szegénység (6,6 százalékról 6,4-re), addig az unió egészében e téren romlott a helyzet.

Leimpózott Brüsszel

Szijjártóra reagálnak a többiek. Az LMP-s Széll Bernadett szerint sem megoldás a kvóta, „de a kerítés sem az”. A szoci szónok azon lamentál, vajon mi lesz azzal a 146 ezer menekülttel, aki Magyarországon kért menekült státuszt.

„A bevándorlókkal szemben önvédelmi reflexre van szükség” – ezt a keresztény Harrach Péter szögezi le. A jobbikos Mirkóczki Ádámot „örömmel tölti el”, hogy a kormánynak nem kell a kvóta, s leimpotensezi Brüsszelt, valamint felveti, az ügyben “Európai szintű népszavazás kéne”.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

 

A fideszes Németh Zsolttól (ki egyúttal az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke) azt tudjuk meg, hogy “Magyarország megvédi saját határait, és megvédi Európa határait”.

Szijjártó: Abcúg kvóta!

Európát meg kell védeni a bevándorlóktól – ezzel kezdi napirend előttijét Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint Magyarország bizonyítja: képesek vagyunk megállítani a „népvándorlást”.

„Megvédtük Magyarországot, megvédtük a magyar embereket” – ez a tételmondat, melyből az következik, hogy nyilván az EU huszonnyolcak is képesek lennének megvédeni a kontinens határait.

De alig oldottuk meg az első föladatot, így Szijjártó, rögtön itt a másik, ez is „bevándorlási hullám”, ami ráadásul nem is kívülről, hanem bentről érkezik, mégpedig az unió erős embereitől, kik kvótarendszer alapján osztanák el a már itt lévő menekülteket.

Magyarország ellenzi ezt, s hamarosan az Országgyűlés elé kerül az ügy.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Kecske is, káposzta is

Rogán eredetileg államtitkár lett volna Lázár János alatt, ám a Miniszterelnökséget vezető miniszter hevesen tiltakozott az ötlet ellen. Olyannyira, hogy egy a Figyelőben augusztusban megjelent háttércikkben munkatársa jelezte: ha Rogán jön, Lázár megy.

A belháború Lázár részleges vereségével végződött: Rogán érkezett, de nem beosztottként, hanem tárcavezetőként, Lázár maradt székében, igaz, a kormánykommunikációt (s vele Giró-Szász Andrást) kilőtték mellőle.

Esküt tett Rogán

Rogán Antal miniszteri eskütétele a t. Ház mai napjának fénypontja – míg arról nincs fotónk, elégedjünk meg az ex-frakcióvezető pár évvel ezelőtti esküvői felvételével. Hasonlóan meghitt extázisban most nem reménykedünk.

A t. Ház a múlt héten az általános politikai koordinációért felelős tárcaként hozta létre a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mely a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcája. Rogán Antalt október tizenhetedikével nevezte ki az államfő miniszterré.

Forrás: Facebook

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik