Belföld

Döntött a kormányhivatal: elfedik a bonyhádi templomromot

Meg fog épülni az út a maradványok felett.

Döntött a Tolna megyei kormányhivatal a Bonyhádon feltárt középkori templommaradványokról: a jogerős határozat szerint a romok helyén tervezett út megépíthető a régészeti emlék elfedésével.

A hivatal október elsején kapott bejelentést, hogy az útépítés során középkori plébániatemplom maradványaira bukkantak. A feltárás során egy gótikus templom falmaradványai, a falsík, egy gótikus ív és zárókő került felszínre.

Az utat építtető bonyhádi önkormányzat képviselői ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hoy nem tartják lehetségesnek, hogy úgy módosítsák a terveket, hogy elkerüljék a templomromot. A feltárást végző megyei múzeum ugyanakkor október 8-ig vállalta a lelet dokumentálását és a régészeti emlék elfedését javasolta.

A templom maradványait geotextillel és fallal védik, a munkagödröt a rezgéseket felfogó szemcsés anyaggal töltik fel. Ez a kormányhivatal szerint fizikai védelmet biztosít a régészeti emléknek, később visszabontható és nem gátolja a jövőbeni kutatást.

Az alapvető jogok biztosa ugyanakkor korábban arra kérte a bonyhádi önkormányzatot, hogy keressenek olyan szakmai megoldást, amely időt ad a középkori emlék feltárására és lehetővé teszi annak megőrzését és bemutatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik