Belföld

Világháborús katonák maradványaira bukkantak Budapesten

Az utóbbi másfél évben is százával kerültek elő hősi halottak.

Október első napjaiban tucatnyi világháborús katona maradványai kerültek elő budapesti építkezéseken – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tárca Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának szakembereit az elmúlt napokban több helyszínre is riasztották.

Október 3-án a fonódó villamos építésének helyszínén került elő egy világháborús német gránát a Margit híd budai hídfőjénél. A tűzszerészeti mentesítés során emberi maradványokat is találtak, a minisztérium munkatársai a rendőrökkel, a tűzszerészekkel és a Hadisírgondozó Német Népi Szövetség szakembereivel tárták fel a helyszínt, ahol egy német katona maradványai kerültek elő.

Október 1. és 5. között a Sasadi úton is találtak maradványokat – három egyéni és egy tömegsírból egy szovjet, valamint tíz magyar és német katona maradványai kerültek elő. Számos felszerelési és személyes tárgy – tollak, szemüvegek, pénzérmék, medálok, öngyújtó, sípok – is volt a sírokban, de személyazonosításra alkalmas lelet nem került elő. A feltárásban német és orosz hadisírgondozó szervek is közreműködtek.

A magyar és német katonák földi maradványait a budaörsi magyar-német katonai temetőben helyezik örök nyugalomra, a szovjet katona újratemetéséről pedig Oroszország nagykövetsége gondoskodik.

A honvédelmi minisztérium azt is közölte, hogy a közeljövőben újratemetik azt az öt magyar honvédet, akiknek a sírját még tavasszal tárták fel a Hajdú-Bihar megyei Berekböszörményben. Valamennyiüket sikerült azonosítani, felvették a kapcsolatot hozzátartozóikkal.

A közelmúltban DNS-vizsgálattal azonosították Ágner Gyula magyar királyi főhadnagy földi maradványait is, melyekre az ukrajnai Lucskiban, a minisztérium szakemberei által tavaly feltárt tömegsírban találtak. Újratemetését a Fiumei úti sírkertben tartják majd.

A HM hivatásos hadisírgondozói az utóbbi másfél évben 522 hősi halott katona földi maradványait exhumálták és temették újra – jelentették be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik