Belföld

Még mindig bevásárlókocsiban tologatják a gyerekeket a szegedi klinikán

Egy vállalkozó felajánlásával és közadakozásból már kapott új hordágyakat az intézmény, de a biztonságos használat érdekében ezek még javításra szorulnak.

Továbbra is bevásárlókocsiban tolják a kisgyerekeket a szegedi gyermekklinikán, mert a speciális gyermekszállító eszközök drágák, a kézben hordozásnál viszont biztonságosabb ez a megoldás – írja a Délmagyarország. A gyakorlatból idén februárban volt egy kisebb botrány, miután egy szülő közzétett egy fényképet a Facebookon, sokan pedig a magyar egészségügy katasztrofális helyzetének újabb bizonyítékaként osztották tovább.

Igazából a bevásárlókocsikkal sincs nagy gond, a gyermekek biztonságban vannak benne, fel vannak szerelve infúziós állvánnyal, oxigénpalackkal, kézi lélegeztető- és váladékszívó eszközökkel, a belseje pedig matraccal ki van bélelve. Egy altatóorvos találta ki ezt a megoldást, korábban ugyanis ölben vitték a gyerekeket, de menet közben így esély sem volt az ellátásukra. Egyébként már 17 éve alkalmazzák a bevásárlókocsikat.

Azután, hogy a kényszermegoldásról szóló Facebook-poszt körbejárta az internetet és a sajtót, egy vállalkozó felajánlotta, hogy legyártja és ajándékba adja a megfelelő hordágyat. Közösségi adakozásból további ágyakat is felajánlott, ezek el is készültek, de kiderült, hogy nem felelnek meg a célnak. A gyermekklinika vezetője azt mondta: az oldalrácsszorító mechanikával vannak gondok, ezt jelezték a gyártónak is, aki megígérte, hogy cseréli a kifogásolt alkatrészeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik