Belföld

Jönnek a cseh katonák

Nem segíti nagy csapat a határaink védelmét, csak 21-en utaznak Magyarországra a jövő héten.

Kedden indul Olmützből Magyarországra a cseh katonák 21 tagú csoportja, amely segíteni fog a magyaroknak a schengeni határ őrzésében – közölte Jirí Caletka, a cseh védelmi tárca szóvivője pénteken este a közép-morvaországi városban.

A Balaton 2015 nevű gyakorlat keretében a cseh katonák október 15-től december 15-ig lesznek Magyarországon. A katonák többsége az Olmützben és Bechyneben lévő szárazföldi egységek tagja. A csehek hét tehergépkocsit, egy kotrógépet és tíz tábori konyhát visznek magukkal Magyarországra – mondta a szóvivő.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a héten korábban úgy nyilatkozott, hogy a cseh segítségnyújtás további formája és mértéke a magyar fél igényeitől függ.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter a visegrádi országok tárcavezetőinek csütörtöki luxemburgi találkozója után újságíróknak azt mondta, hogy Csehország több mint ötven rendőrt és mintegy száz katonát ajánlott fel Magyarországnak a déli határok védelmére, megfelelő műszaki eszközökkel. Csehország a V4-ek soros elnöke, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik