Belföld

Ha berepül a denevér a szobába, ne nyúljon hozzá

Veszett denevért találtak Budapesten.

Denevérben mutatta ki a veszettség vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – tudósít az MTI. Az állategészségügyi hatóság arra figyelmeztet, hogy ha valaki legyengült vagy elhullott denevért lát, puszta kézzel semmiképpen ne fogja meg, kérje inkább szakember segítségét.

A veszett állatot szeptember elején vitték be a Fővárosi Állat- és Növénykert mentőközpontjába, ahol október elején elpusztult. Az állatkert munkatársai küldték a tetemet a NÉBIH-hez veszettség gyanújával, amit a vizsgálatok is igazoltak. A denevért az állatkert teljesen elszigetelt egységében tartották, így a látogatókra vagy a többi állatra nézve nem volt fertőző.

A NÉBIH tájékoztatása egyébként kitér arra is, hogy az elmúlt negyven évben mindössze négy olyan eset történt a világon, amikor denevér által hordozott veszettségvírus okozott emberben halálos kimenetelű fertőzést. Az áldozatok közül kettő denevérkutató volt.

A fertőzés egyébként harapás útján terjed, vagy a fertőzött állat nyálának nyálkahártyára, sebbe vagy szembe jutásával. A szervezet azt tanácsolja, hogy ha berepül a szobába egy denevér, ne fogjuk meg, hanem kapcsoljuk le a villanyt és hagyjuk nyitva az ablakot. Az állat ilyenkor általában repül néhány kört tájékozódás céljából, majd magától kitalál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik