Belföld

Vörösiszap: letöltendő börtönt kért az ügyész a Mal vezetőire

A vád szerint Bakonyi Zoltán ellentmondást nem tűrve, egyszemélyi vezetőként irányította a céget, ez azonban a többi vezetőt sem menti fel az elképesztő hanyagság alól.

Az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa miatt zajló perben letöltendő fegyházbüntetést kért az ügyész a tragédiáért felelős Mal Zrt. vezetőire – írja a Magyar Nemzet. A vádpontok közt szerepel a foglalkozás körében elkövetett, halált előidéző gondatlanság, különösen nagy kárt okozó közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése.

Kezdeményezték, hogy az első-, másod- és harmadrendű vádlottak – köztük Bakonyi Zoltán cégvezető – vagyonának zár alá vételét tartsa fenn a bíróság, továbbá a több mint 73 millió forintra rúgó bűnügyi költség nagy részét a vádlottak fizessék meg. A vád képviselője szerint Bakonyi volt felelős többek közt a riasztórendszerek és védőgátak hiányáért, a környezetvédelmi és állékonyság-vizsgálat elmaradásáért, a vörösiszap semlegesítésének visszaeséséért, az engedély nélküli technológia használatáért és a vörösiszap maró hatásának kialakulásáért. Felelős azért is, hogy a katasztrófa bekövetkezte után elmulasztotta a lakosság és a hatóságok értesítését, valamint félretájékoztatott, és elmulasztotta a kárelhárításban való részvételt.

Az ügyész arról is beszélt, hogy Bakonyi „igazi egyszemélyi vezető volt, aki nem tűrte az ellentmondást” és minden jelentős döntés meghozatalát a saját hatáskörébe vonta. Ez viszont nem menti fel a többi vezetőt, akik mind magasan képzett szakemberek voltak, ennek ellenére elmulasztották a katasztrófa megelőzésére szolgáló teendők elvégzését.

Az elsőfokú döntés decemberre várható.

Mint arról korábban írtunk, a vádbeszédben elhangzottak szerint elképesztő hanyagságok egész sorozata vezetett a tíz emberéletet követelő, két települést részben lakhatatlanná tevő ipari katasztrófához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik