Belföld

Halálra gázolt egy férfit Nógrádban, elhajtott, de mégsem ő a hibás

Az ügyészség szerint a gyalogos a sáv közepén sétált és mellénye sem volt, így a teherautó vezetője a haláláért „nem tartozik büntetőjogi felelősséggel”.

Segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség egy férfi ellen, aki 2015 áprilisában elgázolt egy gyalogost, majd megállás nélkül továbbhajtott.

A sofőr 2015. április 25-én éjjel teherautójával Szécsény felől Nagylóc felé haladt, lakott területen kívül, amikor megtörtént a baleset: az ittas gyalogos sötét ruhában, a forgalmi sáv közepén sétált, ugyanabba az irányba, amerre a jármű is tartott. A teherautó vezetője már féktávolságon belül volt, amikor észrevette a férfit. Elütötte őt, az első szélvédő betört, az áldozat pedig az úttest szélére zuhant.

A férfi nem állt meg, csak kilométerekkel messzebb. Kiszállt, megnézte a teherautón lévő sérüléseket, majd visszaült és hazament. Útközben telefonon névtelen bejelentést tett a balesetről, órákkal később pedig feladta magát.

Az ügyészség szerint a baleset oka az volt, hogy a gyalogos nem az úttest menetirány szerinti bal oldalán közlekedett és nem viselt fényvisszaverő ruházatot sem, így a sofőr a haláláért nem tartozik büntetőjogi felelősséggel, ugyanakkor szabályt szegett azzal, hogy nem állt meg. Pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást indítványoztak vele szemben – tájékoztatott a Nógrád Megyei Főügyészség pénteken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik