Belföld

Negyvenkilenc sérülés borította a Békéscsabán megölt lány testét

A fiú halálra verte törékeny barátnőjét. A mentősöket és a rendőröket sem engedte a közelébe, hogy ellássák, fegyvert fogott rájuk. A bíróság szerint nem bánt meg semmit, hárítja a felelősséget. Elítélték.

Különös kegyetlenséggel emberölés, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak – mindebben bűnösnek talált a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön, jogerősen egy fiatalt, aki halálra verte 22 éves barátnőjét 2013 nyarán. Életfogytig tartó szabadságvesztés – ez lett a büntetése. Legkorábban 25 év múlva szabadulhat feltételesen. Ezzel az ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék döntését.

Ok nélkül féltékenykedett

Az alig 20 éves fiatal 2013 februárjában került közel az akkor 22 éves lányhoz. Májusban összeköltöztek, a későbbi áldozat családjánál laktak Békéscsabán. Ahogy telt az idő, egyre gyakoribbá váltak köztük a veszekedések, a fiú ugyanis –  hiába nem volt oka rá – féltékenykedett. Már a kapcsolatuk elején is előfordult olykor, hogy kábítószerhez nyúltak, ám júliustól már heti rendszerességgel fogyasztottak drogot, általában hétvégén, de megesett, hogy hét közben is vásároltak.

“Katival” tértek haza a sétából

2013. augusztus 29-én éjszaka ismét összekaptak valamin, a fiú másnap reggel elment. Következő nap a lány szülei elutaztak, ők addigra kibékültek és úgy döntöttek, hogy kettesben, otthon töltik a hétvégét. A fiatal nem sokkal dél után érkezett meg, de délutánra megint veszekedés robbant ki köztük. Miután lehiggadtak, besétáltak a városba, hogy kábítószert szerezzenek. Egy zacskó, körülbelül fél gramm „Katival” tértek haza.

Egy részét el is fogyasztották a házban, aztán újabb vita pattant ki amiatt, hogy a fiú belenézett barátnője telefonjába, és tudni akarta, milyen angol nyelvű chat oldalt látogat. A lány ekkor felhívta az anyját, és elpanaszolta neki, hogy mi történt. Az asszony megpróbálta kibékíteni őket, hiába.

Rángatta, ütötte és rúgta, ahol érte

Este 10 óra körül heves veszekedésbe kezdtek. Ekkor mindketten a fürdőszobában voltak, tusoláshoz készülődtek.  A lány éppen a haját fésülte, amikor barátja rátámadt. Az egyébként erős fizikai felépítésű fiú testszerte ütlegelte, és többször fejbe vágta hol ököllel, hol tenyérrel az egyébként törékeny testalkatú párját. Rángatta a hajánál fogva, lefogta a kezeit is összerugdosta.  A lány fel sem bírt állni, támadója ekkor a hálószobába vonszolta őt, majd takarítani kezdett a fürdőben. El akarta tüntetni a vérnyomokat, ám dühöngeni kezdett: ököllel ütötte a csempét, a törölközőszárítót, és felborított egy szekrényt. Ezután magához vette barátnője nevelőapjának riasztófegyverét, bevitte azt a hálószobába és a párnája alá tette.

Ha időben segítséget kap, talán megmenthették volna

A Szegedi Ítélőtábla tájékoztatása szerint a lány este 8 és 10 óra körül halhatott meg, miután összesen 49 külső sérülést szenvedett el.  Ha időben orvosi segítséget kap, valószínűleg meg tudták volna menteni az életét.

Fegyvert rántott

Éjfél után a fiú felhívta barátnője anyját. Zavartan viselkedett és összefüggéstelenül beszélt, de a szülők annyit értettek, hogy lányukat megverték és eszméletlen lehet. Mentőt hívtak, a fiatal azonban mindent megtett, hogy ne tudjanak párja közelébe jutni. Eltolta a holttesttől a mentőápolót, elütötte a kezét a lány nyakáról, amikor ki akarta tapintani a pulzusát, és elhúzta az orvos táskáját is mellőlük.

Hamarosan megérkeztek a rendőrök is, a fiú ekkor előrántotta a párnája alá rejtett gáz-riasztót. Hadonászni kezdett vele és hol az egyenruhásokra, hol a mentősökre fogta, végül a saját fejéhez nyomta. Azt mondta, megöli magát, ha nem mennek el. Mivel nem lehetett tudni, hogy éles fegyverről van-e szó, kimentek.

Időközben a fiú odahívta a testvérét, az ő segítségével próbálták a rendőrök meggyőzni, engedje, hogy a mentősök ellássák a lányt, de nem tudtak rá hatni. A fiatalt végül nem sokkal éjjel negyed 3 előtt a Terrorelhárítási Központ emberei kapták el.

Nem úgy tűnt, mint aki megbánta

Az ítélet indoklásában elhangzott: életfogytig tartó szabadságvesztésre csak az ítélhető, aki már betöltötte 20. életévét. A fiatal az elkövetéskor már éppen annyi idős volt, két nappal korábban töltötte be. Mivel csekély időről van szó, a bíróság ezt enyhítő körülményként vette figyelembe. Viszont brutális bűncselekményt követett el, személyisége miatt veszélyes a társadalomra, az eljárás alatt is agresszívan viselkedett és megbánást sem mutatott, sőt, igyekezett hárítani a felelősséget, az ítélőtábla szerint ezért mindenképpen indokolt volt, hogy ilyen súlyos büntetést kapjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik