Belföld

Több tízmilliót csalt ki egy nő egy hazai szerzetesrendtől – Hat és fél évet kapott

Csaknem 68 millió forint – ennyit kéne visszafizetnie.

A Nyíregyházi Törvényszék első fokon – nem jogerősen – társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt hat és fél év börtönbüntetésre ítélt egy nőt, aki a vád szerint 68 millió forintot csalt ki egy hazai szerzetesrendtől. Társtettesként,folytatólagosan elkövetett csalás – ebben találták bűnösnek. A döntés a fellebbezések miatt nem jogerős.

A vádlott 2009. tavaszán ismerte meg egy női szerzetesrend magyarországi vezetőjét, aki kezdetben kisebb összegű adományokkal segítette őt. A csaló később eldöntötte, úgy szerez pénzt, hogy főnöknőtől különféle ürügyekkel kölcsönkér, de nem ad vissza egy fillért sem.  Lakbértartozás, betörés, gyógykezelés – ilyen és ehhez hasonló indokokkal rukkolt elő. Társai is voltak, akik segítettek neki. Hogy kik lehettek ők, arra nem derült fény.

A csalással okozott kár összesen 68 millió 340 ezer forint. A nő vagyontárgyait lefoglalták, ám ezek értéke alig érte el az egymillió forintot. A bíróság úgy döntött, a csalónak – a kártérítés kamataival együtt – 67 millió 940.000 forintot kell kifizetnie a szerzetesrendnek.

A nőt a bíró előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügy másodfokon folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik