Belföld

Szexjáték helyett tucatszor szúrt a hortobágyi nő – Enyhítették a büntetését

Hét és fél év helyett hat, fegyház helyett pedig börtön - így döntött a bíró.

Másodfokon is megszületett a döntés annak a nőnek az ügyében, aki 2012 őszén az ígért szexjáték helyett kis híján halálra késelte párját. Első fokon áprilisban hirdetett ítéletet a Debreceni Törvényszék, az asszonyt akkor emberölés kísérlete miatt hét év hat hónap fegyházbüntetést kapott. Ez azért nem vált jogerőssé, mert az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett. Az ügyben múlt héten tartották az első nyilvános ülést, kedden pedig el is dőlt a késelő sorsa: a Debreceni Ítélőtábla enyhítette a nő büntetését, a bíró szerint hat évet érdemel, de azt sem fegyházban, hanem börtönben.

Hátrakötözte a kezeit és rátámadt

Az asszony és férje Hortobágyon laktak, ám amikor a gyilkosság történt, már külön éltek. A férfi – a későbbi áldozat – 2008-ban ismerkedett meg velük, gyakran megfordult a tanyájukon, mert érdekelte a gazdálkodás. Közte és az asszony között – bár mindketten házasok voltak – szerelmi viszony kezdődött és közös vállalkozásba is kezdtek: szürke marhákat akartak tartani. Az asszony adta a pénzt, újdonsült párja pedig ellátta az ezzel kapcsolatos teendőket.

A gondok 2010-ben kezdődtek, mindketten féltékenykedtek, a nő ráadásul a fejébe vette, hogy a férfi csak kihasználja őt. 2012 májusára elmérgesedett a viszonyuk, párja ekkor már rendszeresen bántalmazta őt. A nő erről nem beszélt senkinek, de novemberben a nő már annyira kilátástalannak érezte helyzetét, hogy mindenképpen szakítani akart, csak félt.

Egyik este, amikor párja a tanyára érkezett, ismét összevesztek.  Az asszony korábban említette neki, hogy amikor legközelebb találkoznak, „ki szeretne próbálni rajta valamit”. A férfit érdekelte a dolog, ezért a nő leültette egy székre, hátrakötözte a kezeit, szemét pedig bekötötte. Ezután előhúzott egy kést és kétszer hátba döfte párját, aki felugrott a székről. A nő ekkor ismét szúrt, legalább tizenegy sebet ejtett rajta. Dulakodni kezdtek, a férfi pedig követelte az asszonytól, hogy vigye kórházba, de ő ehelyett újabb sebet ejtett rajta, ezúttal nyaktájékon. A férfinak ezek után sikerült beülnie az autójába, ahonnan felhívta a rendőröket. Súlyos állapotban került kórházba.

Megalázta, fenyegette és kihasználta

A másodfokon eljáró bíró szerint az asszony előre kitervelte tettét, átgondolta az ominózus este történéseit, magatartása nem csupán a testi sértés okozására irányult és nem volt jogos védelmi helyzetben. Ugyanakkor az ítélőtábla enyhítő körülményként vette figyelembe a pár bonyolult érzelmi és anyagi helyzetét és azt is, hogy a férfi kihasználta a nő érzelmeit, gyakran megalázta, fenyegette és  bántalmazta későbbi támadóját. „A sértettnek jelentős közrehatása volt a sérelmére elkövetett cselekményben” – olvasható a tájékoztatásban. Az ítélőtábla szerint az enyhébb ítélet is elegendő a büntetési célok eléréséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik