Image: 72978629, 2010. október negyedikén átszakadt a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja, majd percek múlva maró vörösiszap borította el a közeli Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Devecseren 262 házat kellett lebontani, Place: Devecser, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Belföld

Megdöbbentő vádak hangzottak el a vörösiszap-perben

24.hu
24.hu

2015. 10. 07. 07:05

Az ügyész szerint elképesztő hanyagságok egész sora vezetett az öt évvel ezelőtti tragédiához.

Nem halt volna meg tíz ember, ha a XXI. századi elvárásoknak megfelelően működik a felügyeleti rendszer a Mal Zrt. tározóinál – hangzott el kedden a Veszprémi Törvényszéken zajló vörösiszap-perben. A tárgyalásról tudósító Magyar Nemzet az ügyészt idézve azt írja: a 10-es kazetta kiszakadása váratlanul érte a lakosságot, a gyár a hatóságoknak sem jelezte a bajt, az intézkedésre jogosultak pedig magára hagyták a diszpécsert. A gyár dolgozói általában távcsővel és kerékpárral ellenőrizték a biztonságot.

A vádbeszédben elhangzott: a hasonló mosonmagyaróvári létesítménynél már 2000-ben telepítettek érzékelőket, vészjelzőket. Erre jogszabályi előírás is van, a Mal tározóinál mégis hiányoztak. A vörösiszapot ellenőrző elektronikai rendszer elégtelen volt, a számítógépeknek nem volt szünetmentes tápegysége és senkit nem érdekelt az sem, hogy a rendszer órája 73 perces időeltolódással működött. Vészjelzést sem adott a rendszer, egyszerűen azért, mert a megrendelők nem tartottak rá igényt.

Az ügyész felidézte, hogy már 1998-ban lehetett tudni, hogy 44 centit is süllyedhet a veszélyes anyagot tároló kazetta, de még akkor sem tett semmit a vezetés, amikor már több mint egy méter volt a süllyedés mértéke a tervező által elvárthoz képest. Az ellenőrzések a vádlottak vallomása szerint mindössze körbejárásból és szemrevételezésből álltak. A vörösiszap-katasztrófa előtt néhány hónappal a tározó falán magasítottak, ami az elszappanosodott, csúszóssá vált talajra még további nyomást gyakorolt. Ekkor sem foglalkoztak azokkal a jelekkel, szivárgásokkal, melyek felhívták a figyelmet a veszélyre.

A vádbeszédben elhangzottak szerint a kazettában 200-300 ezer köbméter vizet lehetett volna tárolni, ehelyett nagyjából egymillió köbméter volt benne. Ha az engedélyezett mennyiségnek megfelelő vizet tároltak volna, biztosan nem érte volna el az ár Kolontárt.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.