Belföld

Valami bűzlik a Wilhelm Fruzsina-ügyben

Ahogy ezen az április eleji sajtótájékoztatón is elhangzott, a magyar állam vállalta, hogy megrendeléseket biztosít Fruzsina nagynénje, Ruff Ágnes cégének. A nő így alkalmazásba vehette volna a lányt, ő munkavállalóként letelepedési jogot kaphatott volna, az így keletkező bevétel pedig elegendő lett volna a költségei biztosítására. A nyár végéig úgy tűnt, Szijjártó minisztériuma megoldotta a lány svéd állampolgárságának kérdését. Augusztusban azonban haza kellett jönnie Fruzsinának Magyarországra. Egy tordasi otthonba került volna mentálisan sérült fiatalok közé. A nagynéni szerint olyanok közé, akik

“sokkal rosszabb állapotban voltak Fruzsinánál”.

Hirtelen sajtótájékoztatók és bejelentések követték egymást. Szijjártó Péter elmondta, ahhoz, hogy a lány megkapja a svéd állampolgárságot, a nagynéninek azonnal be kellett volna jelentenie a cégéhez munkavállalóként, ám ezt nem tette meg, mert nem tartotta elegendőnek azt a segítséget, amelyeket a megrendelések révén a magyar állam biztosított. Ruff Ágnes most hétfőn azt is elmondta, miért nem volt elegendő.

Hogy pontosan miért akadoztak a megrendelések és hogy egyáltalán akadoztak-e, megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint megérkezik a válasz, frissítjük a cikket. Az alaphelyzet azonban nem változott: Fruzsina nem élhet Svédországban, pedig nagyon szeretne “haza menni”.

A nő szerint azért szakadhatott meg a kapcsolat a külügy és a család között, mert ő nem jelentette be azonnal a lányt munkavállalójának és ezért – úgy gondolja – elvesztette a minisztérium bizalmát. Mint mondja, azért volt megfontolt, mert két megrendelés után, amelyek 6700 eurót biztosítottak, nem látta biztosnak a további megrendelések érkezését. Addig is a letelepedési engedély irányába tett lépéseket, amely szerinte járna alanyi jogon a sérült, árva lánynak, míg a munkavállalás biztosította letelepedési jog nehezebb terheket róna a család vállára. Azt mondja, a megrendelésekből származó összeg felét, a csaknem egymillió forintot ráfordította a valós munkára, amelyet a magyar külgazdaság megrendelt tőle, a fennmaradó résszel tudott gazdálkodni. A lánynak mégis el kellett hagynia Svédországot.

Most úgy tűnik, végül mégis hazatérhet Fruzsina Svédországba, a megoldást a kormányközeli CBA biztosítja.

Ugyanazzal a megoldással, ahogy a kormány is segített volna.

Az év végéig keletkező költségeket átutalta a cég Ruff Ágnesnek, hogy fel tudja venni alkalmazásba a lányt, a további költségek összegyűjtésére pedig adománygyűjtő akciót hirdettek. A nagynéni már fel is vette alkalmazásba Fruzsinát, és ha még további két évig papíron foglalkoztatni tudja a lányt és fizeti a járulékokat, megkaphatja a letelepedési jogot úgy, hogy addig is a családjával élhet Svédországban.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik