Belföld

Nő nincs, férfi 300 van idegenrendészeti őrizetben

Nem okozott problémát a büntetés-végrehajtásnak a 300 férfiember elhelyezése.

Jelenleg mintegy 300 férfi van idegenrendészeti őrizetben az ország kijelölt büntetés-végrehajtási intézeteiben – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel. Az idegenrendészeti őrizet miatti emberek befogadása nem okozott problémát, a körülményeik a legenyhébb büntetés-végrehajtási szabályokhoz hasonlóak. Az őrizeteseket a többi fogvatartottól elkülönítve helyezik el, jogaik gyakorlása, kapcsolattartásuk, valamint a vallásuknak megfelelő étkezés egyaránt biztosított számukra.

Nők, fiatalkorúak és gyermekek befogadására nem került sor, az ezzel kapcsolatos feladatokat a rendőrség és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal mint idegenrendészeti hatóság látja el. Az idegenrendészeti őrizet nem azonos a büntető törvénykönyvben szereplő új tényállásokkal, mint a határzár tiltott átlépése, határzár megrongálása, határzárral kapcsolatos építési munkák akadályozása.

A jogerős bírósági ítélettel megállapított kiutasítás esetén a bíróság kezdeményezésére, valamint az idegenrendészeti hatóság álatl elrendelt kiutasítás biztosításáért őrizetbe vehetik az érintett külföldit. Ez akkor történhet meg, ha a hatóság elől elrejtőzött vagy a kiutasítás végrehajtását akadályozza. Akkor is elrendelhető az idegenrendészeti őrizet, ha az érintett a távozást megtagadja vagy feltehető, hogy a kiutasítás végrehajtását késlelteti vagy meghiúsítja. Szintén elrendelhető, ha a külföldi a kiutasítás hatálya alatt és a kiutazás előtt szabálysértést vagy bűncselekményt követett el, vagy a kötelező tartózkodásra kijelölt helyet engedély nélkül elhagyja.

Idegenrendészeti őrizetben nem csak a bv-intézetekben lehetnek külföldiek, hanem a rendőrség idegenrendészeti őrzött szállásain is. A Belügyminisztérium szerint a bíróság által elrendelt kiutasítás végrehajtására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a hatáskörrel rendelkező hatóság. A kiutasítás végrehajtására a BÁH intézkedik, és őrizetet rendel el a rendőrség idegenrendészeti szállásán 72 órára. Ezután a bíróság hosszabbítja meg az őrizeti időt. Az őrizetet azonnal meg kell szüntetni, ha a kitoloncolás feltételei nem állnak fent.

A BÁH intézkedik a kiutasított ember kitoloncolásáról, ami visszafogadási egyezmény alapján is történhet, ennek végrehajtása a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik