Belföld

Kitakarították a szlovén-magyar határsávot

Eltűntek a drótakadályok. Amúgy nem is akart Magyarország kerítést erre a szakaszra, csak kísérleteztek.

Felszedték a kísérleti drótakadályt a magyar-szlovén határon pénteken délután – közölte a Belügyminisztérium pénteken késő este, hangsúlyozva, hogy a drótakadály telepítésére a Magyarország déli határszakaszán szükséges határzár kiépítése miatt, kizárólag kísérleti feladatként került sor.

A közlemény szerint az esetleges félreértések elkerülése érdekében Pintér Sándor belügyminiszter szombaton délelőtt határtalálkozón tisztázza Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel a határellenőrzés és a járőrözés rendszerét. A két ország rendőri vezetője a jövőben tájékoztatja egymást a magyar-szlovén határszakaszon és a határ közelében folyó tevékenységről.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt Bécsben már jelezte, hogy a magyar kormány Szlovénia és Magyarország közé nem akar kerítést építeni.

A kormányfő az osztrák partnereivel folytatott megbeszélései után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy “kitakarítsák” a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére.

Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet “eltakarítani” egy napon belül – közölte Orbán Viktor.

Csak a mobilkapuk állnak

Az MTI helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy a Tornyiszentmiklós-Pince határátlépési ponton, a régi, közúti átkelőnél a fűben hevernek a pengésdróttekercsek, amelyeket két nappal korábban még három sor magasságban kezdtek kihúzni a katonák a határvonaltól néhány méterre. Az ugyancsak akkor kihelyezett mozgatható acélkapuk az út mellé fordítva állnak.

Az alig kétszáz méterre lévő M70-es autóúton, a szlovén A5-ös autópálya csatlakozási pontján most már nyoma sincs a drótakadálynak, csupán a mobilkapuk állnak a ki- és belépő oldalon a sztráda korlátja mellé állítva.

Az autóúton és a közúti határnál egyaránt folyamatos a magyar rendőri és honvédségi jelenlét, míg a szlovén oldalon a jó egy hete bevezetett szúrópróbaszerű határellenőrzés miatt szintén állandóan jelen vannak a szlovén rendőrök. Mindezek az intézkedések azonban sem az autópályán, sem a közúti átkelési pontnál nem okoznak semmiféle fennakadást a határforgalomban.

Helyreállt a kapcsolat

Szlovénia örül Magyarország döntésének. Karl Erjavec szlovén külügyminiszter pénteken a szlovén közszolgálati televízióban (RTV) azt mondta:

“Nagyon elégedettetek vagyunk, úgy látszik diplomáciai erőfeszítéseink sikeresek voltak”

A külügyminiszter csütörtökön a sajtónak úgy nyilatkozott: meglepte, hogy Magyarország nem értesítette Szlovéniát a kerítésépítés tervéről. A szlovén külügyminisztérium figyelemmel kíséri a fejleményeket, és felvette a kapcsolatot Magyarországgal – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök osztrák partnereivel folytatott tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatóján pénteken Bécsben azt mondta: a magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy “kitakarítsák” a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére. Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet “eltakarítani” egy napon belül – közölte a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik