Belföld

Pánik és rosszullét a sötét furgonban – Embertelen körülmények között vitte a menekülteket

Vádat emelt az ügyészség egy román férfi ellen, aki idén márciusban embertelen körülmények között próbált meg Ausztriába csempészni 33 embert. Vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt állítják bíróság elé hamarosan. A férfi előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást.

A vádirat szerint az embercsempész ismeretlen társával megállapodott abban, hogy fejenként 300-400 euróért a szerb-magyar határtól Ausztriába szállít több menekültet. Röszkén szállt be az otthagyott furgonba, és kapott egy telefont, ezen tartotta a kapcsolatot megbízóival. Mórahalomnál vette fel a csoportot, huszonegy afgán, hét szír, négy szomáliai és egy iráni állampolgárt. Hárman az utastérben ültek, harminc embert azonban a raktérbe tuszkoltak az indulás helyszínén lévő embercsempészek.

A járműben érdemi szellőzés nem volt, az emberek összezsúfolva, mozgásképtelen állapotban, összekuporodva, guggolva és térdelve, egymásra borulva utaztak a szűk helyen. Fél órát töltöttek így, ezalatt az ügyészség álláspontja szerint fokozott testi és lelki gyötrelmeknek voltak kitéve: 20-35 perc elteltével jelentkeztek az oxigénhiányos és megnövekedett szén-dioxid-koncentrációs állapot első tünetei. A testi panaszok mellett többen szorongtak, halálfélelmük volt, illetve pánikrohamot kaptak.

Azért tartott csak fél órán át az út, mert a rendőrök megállították a járművet – derült ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki tájékoztatásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik