Belföld

Futószalagon az embercsempészési ügyek Budapesten

Január elseje és szeptember 22. között összesen 105 ügyben folyik nyomozás embercsempészés büntette miatt Budapesten. A Fővárosi Főügyészség szerdai tájékoztatása szerint az eljárások 83 százaléka július-szeptember hónapban indult.

Ezekben az ügyekben a nyomozóhatóság összesen 116 gyanúsítottat hallgatott ki, a legtöbben magyar és román állampolgárok, ez 38 illetve 33 főt jelent. Emellett hét-hét szírt és osztrákot, hat szerbet, öt oroszt, négy bolgárt és három olaszt füleltek le, de akad köztük ukrán, német és afgán állampolgár is.

A gyanúsítottak közül jelenleg 74 személy van előzetes letartóztatásban, további négy házi őrizetben, kettő pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt.

A budapesti kerületi ügyészségek eddig 29 embercsempészt állítottak bíróság elé gyorsított eljárásban – több esetben még az őrizet tartama alatt, 72 órán belül -,  akik közül a bíróság 13 vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre, 16-ot pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, egyúttal a külföldi embercsempészeket határozott időre kiutasította Magyarország területéről.

Az ügyészség szerint a számok folyamatosan nőnek, mivel a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a kerületi rendőrkapitányságok naponta intézkednek embercsempészekkel szemben.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik