Belföld

Jogerős ítélet ellenére sem fizet a katolikus főiskola

Bírósági végrehajtást indított egy volt docens a váci székhelyű Apor Vilmos Katolikus Főiskola ellen, mert az intézmény jogerős ítélet ellenére sem fizette ki az oktató elmaradt munkabérét – írja a Népszabadság.

A volt oktatót 2012-ben rendkívüli felmondással bocsátották el, azzal gyanúsítva, hogy okirat-hamisítást és sikkasztást követett el. Rendőrségi feljelentést is tettek ellene. Az oktató beperelte a főiskolát és megnyerte az éveken át húzódó eljárást. A bíróság kimondta, hogy jogellenesen küldték el és ki kell fizetnie elmaradt munkabérét, a kamatokkal együtt mintegy 4,2 millió forintot.

A pénz kifizetése augusztusban vált esedékessé, de a főiskola ennek nem tett eleget. Az intézmény közölte: azért nem lehetséges, hogy fizessenek a jogtalanul elküldött oktatónak, mert szerintük az ítélet nem emelkedett jogerőre és még nem érkezett válasz a kifizetés felfüggesztése iránt benyújtott kérelmükre. Az oktató ügyvédje hihetetlennek nevezte, hogy a főiskola felülírja a bíróság jogerős döntését, hozzátéve, hogy sem a Kúriához beadott felülvizsgálati kérelem, sem a kifizetés felfüggesztéséről szóló kérelem nem halasztó hatályú.

A rektori titkárság nem válaszolt a lap kérdéseire, annyit árultak el, hogy rendőrségi feljelentést tettek az elbocsátott oktató ellen, a nyomozás még folyamatban van és bármit mondanának, az hátráltatná az ügyet. Ugyanakkor a docens ügyvédje azt mondta: a főiskola két ügyben tett feljelentést, az egyiket a rendőrség lezárta, a másikban pedig nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatták meg védencét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik