Belföld

Megosztják Magyarországot a menekültek

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 09. 19. 13:27

Egy felmérés szerint a magyarok többsége feleslegesnek érzi a határkerítést, amigránsokhoz való hozzáállás vegyes képet mutat.

A Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet készített kutatást arról, hogyan viszonyulnak a magyarok a menekültválsághoz.

A reprezentatív felmérés válaszadóinak egyértelmű többsége, 78 százaléka teljesen alkalmatlannak gondolja a szerb-magyar határra tervezett kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket. Két hónappal ezelőtt a választópolgárok 67 százaléka gondolta ezt, a növekedés tehát szembetűnő. Még a Fidesz-szavazók több mint fele – 58 százalék – szerint sem alkalmas a kerítés arra, hogy ellássa a feladatát. Ugyanakkor a megkérdezettek 40 százaléka tart ki amellett, hogy indokolt volt a kerítés megépítése, a Fidesz-szavazók körében ez az arány 65 százalék.

A megkérdezettek határozott többsége szolidáris a menekültekkel, 64 százalék gondolja úgy, hogy kötelességünk segíteni és 52 százalék mondta azt, hogy emberségesebben kellene kezelni a menekülteket. Egyedül a Jobbik-szavazók közt vannak többségben azok, akik szerint a menekültek nem szorulnak a mostaninál emberségesebb bánásmódra.

Azt viszont a válaszadók többsége, 57 százalék nem támogatja, hogy hazánk befogadjon a teljesítőképességének megfelelő mennyiségű menekültet, 52 százalék pedig fegyverrel is megvédené Magyarország határait az illegálisan érkező menekültektől.

A választópolgárok kétharmada szerint a menekülthelyzet kezelése során romlott hazánk nemzetközi megítélése. A kutatásban résztvevőket arra is megkérték, hogy iskolai osztályzatokkal értékeljék, miként kezelte a kormány a menekültügyet. Az átlag kereken hármasra jött ki, a Fidesz-szavazók körében 3,8-as, az MSZP-seknél 2,3-as átlag jött ki.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.