Belföld

Megosztják Magyarországot a menekültek

Egy felmérés szerint a magyarok többsége feleslegesnek érzi a határkerítést, amigránsokhoz való hozzáállás vegyes képet mutat.

A Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet készített kutatást arról, hogyan viszonyulnak a magyarok a menekültválsághoz.

A reprezentatív felmérés válaszadóinak egyértelmű többsége, 78 százaléka teljesen alkalmatlannak gondolja a szerb-magyar határra tervezett kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket. Két hónappal ezelőtt a választópolgárok 67 százaléka gondolta ezt, a növekedés tehát szembetűnő. Még a Fidesz-szavazók több mint fele – 58 százalék – szerint sem alkalmas a kerítés arra, hogy ellássa a feladatát. Ugyanakkor a megkérdezettek 40 százaléka tart ki amellett, hogy indokolt volt a kerítés megépítése, a Fidesz-szavazók körében ez az arány 65 százalék.

A megkérdezettek határozott többsége szolidáris a menekültekkel, 64 százalék gondolja úgy, hogy kötelességünk segíteni és 52 százalék mondta azt, hogy emberségesebben kellene kezelni a menekülteket. Egyedül a Jobbik-szavazók közt vannak többségben azok, akik szerint a menekültek nem szorulnak a mostaninál emberségesebb bánásmódra.

Azt viszont a válaszadók többsége, 57 százalék nem támogatja, hogy hazánk befogadjon a teljesítőképességének megfelelő mennyiségű menekültet, 52 százalék pedig fegyverrel is megvédené Magyarország határait az illegálisan érkező menekültektől.

A választópolgárok kétharmada szerint a menekülthelyzet kezelése során romlott hazánk nemzetközi megítélése. A kutatásban résztvevőket arra is megkérték, hogy iskolai osztályzatokkal értékeljék, miként kezelte a kormány a menekültügyet. Az átlag kereken hármasra jött ki, a Fidesz-szavazók körében 3,8-as, az MSZP-seknél 2,3-as átlag jött ki.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik