Belföld

Nyári hőhullámmal sokkol a mai nap, már hajnalban rekordok dőltek

Reggel már két melegrekord is megdőlt, a nap folyamán várjuk a többit. A szeptemberi kánikula holnap délutánig tart, ma 35-36 fok is lehet.

Nem volt olyan rég, hogy ne emlékeznénk a szó szoros értelmében vett nyári hőhullámokra. A hőmérséklet a negyven fokot nyaldosta, nem egyszer át is lépte, a lakás éjjel is 30 fokos volt, rekordideig tartott a legmagasabb hőségriadó.

Nyár az őszben, 35-36 fok lesz

Most, szeptember közepén ugyanaz az időjárási helyzet áll fenn, ami a kánikulát hozza nyáron: déli áramlás, amely a Földközi-tenger vidékéről száraz légtömegeket sodort a Kárpát-medence fölé. A “szerencsénk” most annyi, hogy jóval hűvösebbek voltak a megelőző napok.

Az intenzív napsütésnek így két-három nap kellett, hogy “extrém melegre”, de a szeptembertől mindenképp szokatlan szintre melegítse a földfelszínt – magyarázza Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

A mai napon a déli országrészben akár 35-36 fokot is mérhetünk, amivel várhatóan melegrekord dől.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsora szerint e cím birtokosa jelenleg 1947. szeptember 17., amikor is Kaposvárott 35 Celsius-fokot mértek. Az érdekesség kedvéért megjegyezzük, 1979-ben ezen a napon Homokszentgyörgyön -2 fokot mutattak a hőmérők, ami pedig a negatív rekord.

A hónap elején 20 fok körül szokott lenni az átlaghőmérséklet, míg szeptember vége felé inkább már a 15 fokhoz közelít. Ma viszont már a reggeli órákban is csúcsok dőltek.

nyár (Array)
Fotó: Hír24

Dőlnek a csúcsok, de nem sokáig

Ugyancsak a met.hu-n olvasható, hogy a felettünk elterülő meleg légtömegnek, a fátyolfelhőkkel takart égnek köszönhetően jelentősen túlszárnyaltuk az eddigi “éjszakai legmagasabb minimumhőmérséklet” rekordját. A “legmagasabb minimum” a lehűlés mértékének felső határát jelzi.

Megfordítva mondhatjuk azt is, eddig mindig a mai 23,6 foknál kevesebbet mértek éjszaka.

Idén a Mátra nyugati lábánál fekvő Hasznos településen mértek ennyit, a korábbi csúcs 21,2 fok volt Pannonhalmán, 1947-ben. Budapest belterületén mindössze 21,3 fokig csökkent a hőmérséklet, ami ugyancsak jócskán meghaladja az eddig 18,0 fokot, amit a Széchenyi-hegyen mértek 1982-ben.

Ami pedig a folytatást illeti, Berceli Balázs megnyugtat, holnaptól kezdve minden visszatér a “normál kerékvágásba”. Északnyugat felől péntek délután érkezik egy hidegfront, hatására már a nap folyamán 30 fok alatt maradnak a maximumok ezeken a tájakon. Ezzel szemben délen, délkeleten továbbra is 35 fok köré melegszik a levegő.

A hidegfront a hétvégén lassan halad kelet felé, ott a hétvégén még nem fog érződni a lehűlés, csak hétfőre eshet vissza jelentősen a hőmérséklet. Hétfőn és kedden már csak 15 fok körüli hőmérsékletet mérhetünk, de így is van ez rendjén szeptember második felébe érkezve.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik