Belföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg hajnalban

hajnali köd (ingyenes, )
hajnali köd (ingyenes, )

Csütörtökre virradóra több fokkal megdőltek a napi fővárosi és országos hajnali melegrekordok – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Tájékoztatásuk szerint az ország felett lévő, igen meleg légtömeg, az élénk légmozgás és a fátyolfelhős ég miatt magas volt az éjszakai hőmérséklet. A szeptember 17-ére vonatkozó országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord “jócskán megdőlt”. Mostanáig ezen a napon 1947-ben Pannonhalmán volt a legmelegebb a hajnal, akkor 21,2 fokot mértek. Most viszont a Mátra nyugati lábánál fekvő Hasznos településen a leghűvösebb órákban is 23,6 fok volt.

Megdőlt a minimum maximuma

Több fokkal megdőlt a fővárosi minimumhőmérsékleti rekord is. A korábbi, a Széchenyi-hegyen 1982-ben regisztrált 18 fokhoz képest csütörtökre virradóra Budapest belterületen mindössze 21,3 fokig süllyedt a hőmérséklet – írta a meteorológiai szolgálat.

A hőség miatt három megye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves – kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. E szerint az ország nagy részén 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A maximumok 30-35 fok között valószínűek.

A meteorológiai szolgálat szerdán azt jelezte: a következő napokban is mintegy 10-12 fokkal magasabb lesz a hőmérséklet az ilyenkor szokásos átlagnál, így több napi melegrekord is megdőlhet. Várhatóan péntekre virradóra gyengül a légmozgás és a Dunántúlra már kissé hűvösebb levegő érkezik – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik