Belföld

Káosz fogadta a kerítésépítő honvédeket

Nem volt zökkenőmentes a hirtelen felduzzasztott kerítésépítő csapatok munkával való ellátása, összeszervezése – mondta el az Indexnek egy névtelenül nyilatkozó katona, miután hétfőn őt és társait lerendelték a déli határra, hogy egy szakaszon szeptember 15-ig fejezzék be a kerítés építését.

Az új honvédelmi miniszter, Simicskó István pár napja bejelentette, hogy 4300 katonát csoportosítottak a 175 kilométeres határszakaszon zajló kerítésépítésre. Ezzel egyébként alig maradhatott ember a laktanyákban, mivel a legénységi állomány alig haladja meg az 5 ezer főt – emlékeztet a lap.

Az Indexnek nyilatkozó honvéd szerint kerítésépítési gyorstalpalóval indították a bevetést, de a frissen szerzett szaktudást csak nehezen tudták a gyakorlatban is hasznosítani. Volt, amikor anyaghiány miatt ácsorogtak egy teljes napot, aztán meg több százan voltak egyetlen gépre.

Az ellátással is akadt a héten nem kevés probléma. A beszámoló szerint a katonák fűtés nélküli zsúfolt sátrakban aludtak és hideg vízben kellett tisztálkodniuk. Volt, hogy ebédnél rosszul számolták ki az adagokat ezért a fél csapatnak nem jutott étel. Többen megbetegedtek, és közel egy hét után az sem tisztázódott, mikor mehetnek haza a családjaikhoz. “Kezd elegük lenni a szállásból, úgy érzik, a menekültek is jobb körülmények közé kerülnek” – írja a lap.

Hasonló mostoha körülményekről érkeznek beszámolók a rendőröktől is. Számukra Zsaruellátó néven indult kezdeményezés a Facebookon. Az oldalon szerveződő közösség ellátmányt vinne a határ mentén dolgozó “srácokhoz”, akiknek képtelen megoldani az ellátását az állam és gyakran három műszakot kell lehúzniuk a menekültek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik