Belföld

Ezrek indulnak Ausztria felé

Vasárnap délig több mint kétezer migráns hagyta el vonaton a Keleti pályaudvart, a hatóságok napról napra egyre szervezettebben kezelik a helyzetet - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről.

Beszámolója szerint vasárnap délben sokkal többen voltak a pályaudvaron, illetve az aluljáróban, mint szombaton, az aluljáró tele van, de a rendőrség és az önkéntesek két sorba állították őket, hogy rendben közelíthessék meg a vonatokat.

A tudósító szerint napról napra szervezettebben kezelik a hatóságok a helyzetet, a rendőrök folyamatosan együttműködnek az önkéntesekkel, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban szállhassanak vonatra a bevándorlók.

Rengetegen lépik át az osztrák határt

Nickelsdorfnál (Miklóshalma) szombaton több mint 6600 illegális bevándorló lépte át a határt szombaton. Nyugodt éjszaka után vasárnap reggel hat órakor csaknem negyven menekült tartózkodott a településen.

A burgenlandi rendőrség vasárnap reggeli közlése szerint 4-500 menekültet várnak délelőtt a határhoz, a nap folyamán pedig nagyjából annyit, mint szombaton. Pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Miklóshalmára.

Szombaton csaknem ötezer embert négy különvonattal és számtalan buszjárattal vittek Bécsbe, a járatok még az esti órákban is közlekedtek. Szombat délután a bécsi Westbahnhofon 700, a Hauptbahnhofon 300 menekült tartózkodott.

Tüntettek Bécsben, a kormányt bírálja a polgármester

Szombat este a menekültek melletti kiállásáért, a határok megnyitásáért és az emberséges menekültpolitikáért tüntettek az osztrák fővárosban. A megmozduláson 1500 ember vett részt. Az akciót Európa 30 országában és 110 városában egy időben tartották, Londonban százezren, Koppenhágában harmincezren, Prágában pedig több száz ember vonult utcára.

Gerhard Zapfl, Miklóshalma szociáldemokrata polgármestere nyílt levelet intézett a kancellárhoz és belügyminiszterhez, amelyben arról írt, hogy jelenleg “igazi népvándorlás” zajlik, amely az 1700 lelkes települést nagy aggodalommal és félelemmel tölti el. A polgármester szerint ez a folyamat előre látható volt, ennek megelőzésére a politikai döntéshozók nem tettek semmit. Úgy vélte, nem lehet, hogy a felelősök kudarcát Miklóshalma és Burgenland tartomány viselje.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik