Belföld

Megbírságolták a hergelő menekülteket

Két szír férfinak kell fizetnie 130 ezer forintot. Közben folyamatosan járnak a buszok és a vonatok a menekültekkel a déli és a nyugati határ között. el.

Az idén 181 014 tiltott határátlépés történt, csak pénteken 2 827 személyt állítottak elő ezért a szabálysértésért – közölte Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. A rendőrség az idén 1 068 személy ellen indított eljárást embercsempészés miatt.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója közölte továbbá, hogy az idén péntek éjfélig 166 465 menekültügyi kérelmet regisztráltak.     A magyarországi befogadó intézményekben szombat reggel 2 215-en tartózkodtak, pénteken “rend és nyugalom” volt ezeken a helyeken – fűzte hozzá.

“A rendőrség emberségesen végzi a dolgát”

Kiss Attila beszámolt arról is, hogy megtalálták annak a 8 éves szír kisfiúnak a családját,  aki még szerdára virradóra vesztette el szüleit és hat testvérét az egyik határ menti gyűjtőhelyen.  Több szétszakadt családról nem beszélt, pedig ma már telée van a Facebook az egymást kereső menekültek fotóival. A buszokra szálláskor keverednek el egymástól. 

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt 130 ezer forintos szabálysértéssel sújtották azt a két szír férfit, akik “hergelték” a Röszkéről Budapest felé gyalog útnak indult menekülteket.

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese további kérdésekre reagálva többször kiemelte, a rendőrök összességében törvényesen, szakszerűen és rendkívül emberségesen végzik a munkájukat, amin szerinte az sem változtat, hogy néhány kontextusából kiragadott kép, vagy rövid videó mást mutat.

Tömeg a Keletiben és Röszkén

Kétezer menedékkérő várakozott szombat reggel a Keleti pályaudvaron, hogy felszállhasson a Hegyeshalom felé tartó vonatok valamelyikére – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az M1 tudósítója szerint egy vonat 7 óra után nem sokkal elindult Hegyeshalom felé; a következő szerelvény 7 óra 50 perkor indult, a tervek szerint fél óránként mennek ma vonatok a nyugati határ felé.  Egy-egy vonatra 300-500 migráns tud felszállni.

A pályaudvaron sok a rendőr, a hangulat nyugodt. A rendőröket segélyszervezetek angolul vagy arabul beszélő aktivistái is segítik, többek között a tájékoztatásban.

Éjszaka ezer migráns utazhatott tovább Ausztria felé a pályaudvarról, de folyamatosan érkeznek továbbiak a Keletibe – mondta a tudósító.

Röszkéről azt jelentette kora reggel az M1 tudósítója, hogy éjjel körülbelül 20 busszal vitték el a menekülteket a gyűjtőpontról, a regisztrációs pontok megteltek. Több százan éjszakázta a táborban, ahol kora reggel sűrű köd és igen hideg volt.

Megérkezett az új körmendi befogadóba is az első kisebb csoport. Szentgotthárdon pedig megkezdődött a gyűjtőpont építése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik