Belföld

Kulcsár-ügy: ügyvédje Rejtő E. Tibor felmentését kérte

Rejtő E. Tibornak, a K&H Bank egykori elnök-vezérigazgatójának ügyvédje bűncselekmény hiányában kérte védence felmentését a bűnsegédként elkövetett sikkasztás vádja alól a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön véget ért perbeszédében.

A brókerbotrány 2003-ban pattant ki, a vád szerint Kulcsár Attila elsőrendű vádlott, 1998 és 2003 között a K&H Bank brókercégének dolgozója, majd középvezetője rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül, jogosulatlanul forgatta ügyfelek – magánszemélyek és egyes állami vállalatok – pénzét, összességében sokmilliárdos kárt okozva.

Néhány napja vádbeszédében az ügyész a többi között arról beszélt, hogy a bűncselekmény-sorozathoz hozzájárult az a védőernyő, amit Rejtő E. Tibor harmadrendű vádlott nyújtott Kulcsárnak. A bank dolgozói tisztában voltak azzal, milyen szívélyes kapcsolatban van Kulcsár a K&H első emberével, így a bróker a bankon belül gyakorlatilag érinthetetlen volt.

8 milliárdos kár

Rejtő E. Tibor ügyvédje védőbeszédben csütörtökön a többi közt azt hangsúlyozta: folyosói pletyka, hogy az elsőrendű vádlott a bankvezér jobbkeze volt, a tanúknak erről csak hallomásból szerzett információi voltak. A védő szerint nem igaz, hogy ügyfele védőernyőt biztosított volna Kulcsár bűnös magatartásához, éppen ellenkezőleg: arra vannak adatok, hogy egy ízben kifakadt, azt mondta, “állami pénzek mennek magánszemélyek számlájára: ez sikkasztás!” Rejtő E. Tibor egyébként is próbálta erősíteni a bank belső ellenőrzését és ennek érdekében felvette a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi osztályának egykori vezetőjét – közölte az ügyvéd.

Álláspontja szerint a Rejtő E. Tibor elleni vád teljesen megalapozatlan. A védő bűncselekmény hiányában kérte ügyfele felmentését.

Az ügyészség szerint a teljes elkövetési érték, a jogosulatlanul forgatott pénzmennyiség összege több mint 23 milliárd forint, a kár pedig több mint 8 milliárd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik