Belföld

Szolidaritás = határvédelem

Számunkra a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük a határainkat. Ezt a magyar külügyminiszter az osztrák Der Standard című lapnak mondta

Az MTI által idézett interjújában Szijjártó Péter kitért rá, hogy Magyarország a határok védelmét a legkiemeltebb feladatai közé sorolja, ezért számára az osztrák kancellár kritikája nem egészen érthető. Werner Faymann egyrészt figyelmeztette Magyarországot, hogy regisztrálja, ne engedje át a menekülteket Ausztriába, másrészt a magyar-szerb határon álló kerítés építését bírálta.

El kell dönteni, mit akarunk: védeni a határokat, vagy mindenkit átengedni? – tette fel a kérdést a tárcavezető, aki azt mondta: a kerítés azzal a céllal épült, hogy a migránsokat a törvényes határátkelőkhöz irányítsa. Most azon dolgoznak, hogy a magyar-szerb határon létesüljön három tranzitzóna, ahol az emberek benyújthatják menedékkérelmüket, amelyet gyorsan és egyenként bírálnak majd el. Aki megkapja a menekültstátust, az beutazhat Magyarországra, akinek elutasítják a kérelmét, annak el kell hagynia a tranzitzónát Szerbia irányába.

A magyar-szerb határon lévő kerítés építésére az EU külső határainak védelme érdekében volt, hiszen kiemelt fontosságú az illegális határátlépések megakadályozása. Szerinte a menekültek korábban együttműködőek voltak, de már kevésbé azok, miután meghívásként értékelték azt a vitatható bejelentést, hogy a szíriai menedékkérőknél Németország felfüggeszti a dublini rendeletet. “Amit most átélünk” az egy migrációs válság, a modern kor népvándorlása – közölte.

Idén 167 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, 99 százalékuk Szerbián át. Mintegy 150 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet az országban – mondta a tárcavezető. Szerinte az a gond, hogy csaknem mindegyikük elhagyta az országot még azelőtt, hogy az eljárás megkezdődött volna. Becslése szerint átlagosan a kérelmet benyújtók kilenc százaléka kap menekültstátust Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik