Belföld

Orbán Viktor azt üzente

Orbán Viktor szerint Európának még terve sincs a bevándorlási válság kezelésére. A nagyköveti értekezleten a kvótarendszerről a kormányfő azt mondta: nem zárja ki, hogy arról valamikor értelmesen, fair módon lehessen beszélni, de nem most. A kvóta ugyanis nem a bevándorlás okait, hanem következményeit orvosolná. Szerinte a menekültáradat fő oka, hogy Európa nem képes ellenőrizni külső határait, miközben minden más nemzetközi szereplő felkészült a jelenlegi helyzetre. Sem Ausztrália, sem az Egyesült Államok, sem Izrael, sem az Öböl-menti államok nem fogadnak be senkit – mondta.

Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo
Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

Helyi kezelés kell!

Ott kell kezelni a konfliktusokat, ahol kialakultak. Illúzió azt gondolni, hogy az Európába menekülőket vissza lehet küldeni – mondta. Orbán Viktor szerint “aki egyszer bejött”, annak a visszaküldése nagyobb politikai kockázatot, több emberi szenvedést jelent, mint a konfliktusok helyi kezelése. “Mindenki jobban járna”, ha pénzt adnának azon országoknak, ahol először feltartóztathatóak a bevándorlók, akik ha nem jönnének ide, az kisebb költséggel is járna.

A demokráciáról

Szerinte az európai államok 90 százalékában szakadék van a nép álláspontja és az elit politikája között, ami nagy gond egy demokráciában. Egy demokratikus rendszer nem élhet együtt hosszú távon ezzel a belső ellentmondással. Magyarországon a nemzeti konzultációval egyetértési pontokat hoztak létre az emberek és a kormány között, ami demokratikusan stabilizálja a kormány működését, így a kabinet kitart a menekültpolitikában – hangoztatta.

Magyar változást ne kérjenek!

A miniszterelnök szerint hamarosan már arról lesz vita, hogy egy ország kinyilváníthatja-e: nem akarja külső nyomásra megváltoztatni kulturális, etnikai összetételét. Magyarországnak ebben a vitában azt az álláspontot kell képviselnie, hogy senki nem követelhet ilyet. Orbán Viktor szerint Magyarország nem képvisel “antiiszlám” álláspontot, nem szeretné, ha – a bevándorlási kérdés miatt – megromlana viszonya az iszlám államokkal. A kormány értéknek tekinti a magyarországi muszlim közösséget, amelynek tagjai törvényes alapokon élnek.

“Igenis örülünk, hogy a körútjainkon kebabosok vannak”

Ezt mondta, miután pénteken a Magyar Iszlám Közösség a kormányfő ellenségesnek nevezte azt, amit a rádióban mondott, haramot hirdetett és nyílt levelet írt neki.

Határok nélkül nincs ország

A miniszterelnök szerint az az ország, amelynek nincsenek határai, vagy nem tudja azokat megvédeni, nem ország. Az EU helyesen határozott úgy, hogy “ellényegteleníti” a tagállamok határait, de Magyarországnak vannak külső határai is, amelyek megvédését vállalta a schengeni csatlakozáskor. Nem lehet egyszerre hatályban tartani a közös szabályokat, és azt mondani, hogy a valóságban azok nem érvényesíthetőek. Ezzel az EU alapját adó bizalom felmorzsolódása kezdődik meg. A kormány ragaszkodik a schengeni szabályokhoz, amelyeket most nem képes betartatni, ezért döntött a kerítésépítésről. Orbán Viktor elismerte, még az sem biztos, hogy ez elég lesz, de mindent meg kell tenni, ami emberileg lehetséges a külső határok megvédéséért.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Erkölcsi okból kéri, ne gyertek…

A miniszterelnök erkölcsi okból kéri a bevándorlókat arra, hogy ne jöjjenek Magyarországon át Európába. Nem tud felelősséget vállalni azért, ami az útjukon történik velük. Úgy fogalmazott, ezek az emberek nem a biztonságukért futnak, aki ugyanis Törökországig, Görögországig, Macedóniáig, Szerbiáig, Magyarországig vagy Ausztriáig eljutott, biztonságban van. Ezért ennek a kérdésnek semmi köze a biztonsághoz: ezek az emberek nem az életükért futnak, ők “a német életet nézték ki maguknak”. Magyarország mindent megtesz, hogy emberségesen bánjon a menekültekkel, akik kapnak vizet, élelmet, gyógyszert.

…mert börtönbe kerültök

Szerinte az nem megy, hogy a menekültek egy csoportja leül az út szélére, és azt mondja, nem veti alá magát az idegenrendészeti eljárásnak, őt ott szolgálják ki, ahol ő akarja. A miniszterelnök közölte: a jövőben súlyosan büntetni fogják az illegális határátlépést és az embercsempészetet, a kormány már Szerbiában a bevándorlók tudtára fogja adni, ne gyertek ide, mert súlyos börtön járhat érte. Szerinte az nem igaz, hogy Magyarország lezárta a déli határt, hiszen a határátlépési pontokon bárki legálisan beléphet.

Hamis vád a szélsőjobbozás

A miniszterelnök szerint igaztalan az a vád, hogy a kormány szélsőjobbos. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Budapesten a múlt héten is zsidó fesztiválokat rendeztek anélkül, hogy detektoros kapukkal kellett volna kiszűrni a fasisztákat. Orbán Viktor szerint Franciaországban képtelenség lenne egy ilyen rendezvényt megtartani anélkül, hogy felrobbantanák a zsinagógát. A példákat sorolva ehhez hozzátette: ők sem gondolják azt Németországban a régi ösztönök ébrednek fel akkor, amikor menekülttáborokat gyújtanak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik