Belföld

Kórházi koszt: jobb alapanyagok, kisebb adagok

Nincs elég pénz az egészséges táplálkozást előíró szabályok betartásához – mondta el  a Népszabadságnak Czékmán Ervin, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Intézet élelmezési vezetője, dietetikusa. A lap cikkében emlékeztet: szeptember 1-je óta az ÁNTSZ receptúrája szerint kell jóllakatni csaknem kétmillió menzást, ideértve a kórházi betegeket.

A szakember elmondta: a legutóbbi, 2007-es normaigazítás óta betegenként 550 forintból kellene biztosítani 1800–2400 kalóriás kórházi kosztot, ez eddig sem sikerült, az új, egészséges menőhöz azonban 20-25 százalékkal több forrás kellene. A pénzhiány miatt a megfelelő napi energiaszintet még biztosítják, ám a húsadagokkal már gondban vannak: az előírt tízdekás hús csak nyolc deka.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a lapnak elmondta: hozzá nem jutott el az intézményektől az új rendelet alkalmazásával kapcsolatos semmilyen aggály, az egészséges étkeztetés viszont valóban több forrást igényelne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik