Belföld

Magyar-román: bevetették a vízágyút

A mérkőzés szünetében is összecsaptak a rendőrökkel az ultrák, a Groupama Aréna mellett, a Könyves Kálmán körúton. Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrség bevetette a vízágyút, egyelőre csak egyet, egy másikat pedig készenlétbe helyeztek, lovasrendőrök is érkeztek.

A huligánok kövekkel, üvegekkel, téglákkal dobálták meg a rendfenntartókat, de megtámadtak a megkülönböztetőjelzéssel ellátott autókat is. A Planetárium elé próbálják visszaszorítani a csoportot.  A rendőrökre támadók közül többen megsérültek, őket mentők szállították el. A Keletinél és a II. János Pál pápa téren is arra figyelmeztetik a menekülteket, vigyázzanak, mert a meccs után is jöhetnek majd az ultrák.

vízágyú

vízágyú 2

Megy a rendbontás, a stadionban már pfújolnak a szurkolók

A helyszínen megjelent a lovasrendőrség, és érkezett egy vízágyús autó is. A rendőrök többször összecsaptak az ultrákkal, több embert kiemeltek közülük. Az összecsapások során három rendőr sérült meg könnyebben. Az 1-es villamos nem jár az 1-es villamos a Groupama Arénához. Viszont friss hír, hogy a Keletinél már újra jár a metró.

Orbán Viktor is megszólalt a meccs előtt, csak annyit üzent:

Hajrá, magyarok!

Nagy András kollégánk fontos videói a helyszínről

A stadionban elhangzott a Himnusz, kezdődik a meccs. Kint szélsőjobboldali zenekar ad koncertet.

Rengeteg a rendőr az aréna körül:

Vonulás az Aréna felé:

Rengeteg a rendőr a környéken:

Csapaterőt vetett be és könnygázt alkalmazott a rendőrség péntek este a Groupama Arénánál, mert a magyar-román futballmérkőzés helyszínéhez közel bejelentett demonstráció “elvesztette békés jellegét”, közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata péntek este. A Népligetnél, a Planetárium előtti helyszínre szurkolói demonstrációval egybekötött meccsnézést jelentettek be a Magyar Labdarúgó Szövetség jegyértékesítési rendszere ellen.

A szurkolók egy része az esti Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés helyszínéhez, a Groupama Arénához érve kezdett sörösüvegeket, petárdákat dobálni a rendőrökre, akik erre válaszul hátrébb szorították a csoportot.

A rendőrök könnygázt is bevetettek, gumibotot használtak, és a stadionnal szemközti Népligethez szorították a szurkolókat, akik tovább dobálják az üvegeket és a petárdákat.

Felrobbant egy hanggránát egy magyar szurkoló kezében péntek délután a Kálvin téren, a robbanásban a szurkoló több ujja leszakadt, számolt be az esetről az M1. A tudósításban elhangzott, hogy a szurkolók egy csoportja – amely a Groupama Arénába tartott – egy élelmiszerboltból fizetés nélkül távozott.

Az MTI szerint a rendőrök többször összecsaptak az ultrákkal, akiket a stadiontól a Népliget belseje felé szorítanak, könnygázt bevetve. Több embert kiemeltek a tömegből. A szurkolók egy része kövekkel és fém szemeteskukákkal is dobálja a rendőröket, valamint színes füstgránátokat is közéjük hajítottak, több rendőrt eltaláltak. A román szurkolók is megérkeztek autóbuszokkal a stadion másik oldalára, a magyar ultrák egy része arra indult.

Áll a metró, áll a bál

A Keleti pályaudvarnál az ultrák a menekültekre támadtak, kitört a balhé. A Keletinél lezárták a metróállomást, a 2-es és a 4-es metró nem áll meg ott.

A Migration Aid tájékoztatása szerint lecsillapodtak az indulatok a pályaudvarnál, a rendőrök kivezették az ultrákat, a menekültek pedig már táncolnak. Közben Neményi Márton kollégának azt mondták, az egyik ultra azt kiabálta egy szoptató menekült anya arcába, hogy “a Keletit egyszer még visszafoglaljuk Magyarországnak!” A rendőrök elkísérték őt és társait.

DSC_2233_1
Ultrák a Keletinél, 24.hu / Neményi Márton

A Deák tér aluljárójában is belefutottunk néhány szurkolóba:

deák ultra
24.hu / Pál Anna Viktória

A 24.hu információi szerint hét órára ér be a románok vonata a Keletibe.

Egyik olvasónk videót küldött arról, ahogy az ultrák a Király utcánál vonulnak:

A Hungária körúton már látni a rendőrség vízágyúit, a helyszínen lévő tudósítónk szerint pedig petárdákat dobálnak, “ria-ria-Hungáriáznak” a magyar ultrák a Deák térnél. Órák óta melegítenek a környező kocsmákban az esti meccsre. Az Keletinél a menekültekre támadtak az ultrák, petárdát dobtak az aluljáróba. A menekültek ásványvizes palackokkal és cipőkkel támadnak vissza a petárdákra. “Takarodjatok innen!” – válaszolják a magyarok. A rendőrök jó sokan lettek az Index szerint pillanatok alatt, be is fogták hamar az ultrákat. A rendőrségi kisbuszokba rakott emberek viszont feldühítették a menekülteket, pár százan dobálni kezdték különböző tárgyakkal a kisbuszokat.

Olvasónk a kelenföldi pályaudvarról jelenti, hogy a szokásosnál sokkal nagyobb, több tíz perces sorok állnak a jegyautomaták előtt. Szerinte egyesek arról beszéltek, hogy a sztrádán vonuló migránsok miatt nem mernek busszal menni, hátha beállt a forgalom. Eközben Kelenföldre is sorba érkeznek az üvöltő ultrák. “Rohadt félelmetes a sok ordító focidrukker” – írta olvasónk.

Tudósítónk szerint a Keletinél ülősztrájkba kezdtek a menekültek, nem szeretnének itt lenni. Korábban a másik lehetőség az volt, hogy összekapaszkodnak. Az ülősztrájk a pályaudvar előtti téren, benn sok a rendőr:

DSC_2212

DSC_2213
Ülősztrájk a Keletinél, 24.hu / Neményi Márton
20150904_165927
Astoria, 24.hu

Több rendőr érkezett, hanggránát, csak kísérik őket. A tömeg a Kálvinra ért, minden bizonnyal elgyalogolnak a Groupama Arénáig. Két nagyobb csapatra szedték a szurkolókat a rendőrök, úgy kísérik őket.

Több vonuló elmondta, a meccsre nincsen jegyük, ők majd kivetítőn nézik a mérkőzést.

Korábban egy másik, lényegesen nagyobb csoport is feltűnt: az Üllői út és az Ecseri út találkozásánál lévő benzinkútnál gyűlt össze 150-200 hangoskodó, őket a rendőrök beterelték a Népligetbe.

Kollégánk videót küldött a Deák térről is:

20150904_164039
Kép a Deák tér környékéről, 24.hu

A BKK tájékoztatása szerint délután 5 órától nem állank meg a Keletinél, hatósági intézkedés miatt. A Városháza Park környékén nagy a rendőri jelenlét, a szurkolók főleg az egyik kocsma környékén gyülekeznek, egyelőre csak hangoskodnak tudósítónk szerint. Egyre több a rendőr és a szurkoló, de ők vannak többen nagyjából 300-an, míg a rendőrök csak kb. 100-an. Már több petárdát is eldobtak a szurkolók, a két tábort csak a villamossínek választják el egymástól, a helyszínen lévő tudósítónk csak annyit mondott: “valami készül.”

Megindultak a szurkolók a rendőrök felé, akik sokkal többen vannak, a vége annyi lett, hogy körülvették a rendőrök a szurkolókat, és elkezdték őket a Kálvin tér felé kísérni.

A tömeg az Astorián van, csak a skandálás megy, a forgalmat is leállították.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtökön balhé tört ki: a rendőrök tizennyolc randalírozót állítottak elő.

Olvasói sztorik