Belföld

Kitörtek a menekültek a röszkei táborból, elfogták őket, verekedtek

Két irányba is kitörtek a menekültek a röszkei hangárból, körülbelül 1500-an mehettek el, írja a Szegedma. A “lap” szerint a rendőrök körülbelül 100 menekülttel szemeznek a tábor előtt, de most érkeztek meg az újabb egységek, akiknél pajzs és mellény is van.

Az “újság” szerint körülbelül ezren az autópálya, ötszázan Röszke felé indultak el. Nem tudni, miből lett a konfliktus. Az Index egyébként azt írja, 250 ember tűnhetett el, nem 1500.

A rendőrség egy néhány soros közleményt adott ki, amelyben azt írják, becsléseik szerint 300-an törték át a kerítést két hullámban, és futottak el az M5-ös irányába. A sztráda forgalmát Röszkénél – a belépő oldalon – ideiglenesen leállították, hogy megelőzzék az esetleges baleseteket. Az autósokat a régi 5-ösre terelik.
“A rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket az elfogásuk érdekében” – közölték.

Elfogták őket, verekedtek

A Délmagyar most azt írja, a rendőrök könnygázt vetettek be, amikor a menekültek kővel kezdtek dobálni, a rendőrség időközben az összes menekültet elfogta, akik kitörtek a gyűjtőpontról. A rendőrök amellett, hogy védik a kerítést, időnként kiemelnek a kerítés mellett álló tömegből elsősorban időseket, nőket, gyermekeket, és busszal elszállítják őket más regisztrációs pontokba. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a rendőrök körbezárták a gyűjtőpont területét, így az autópályára senki sem juthat fel a menekültek közül, elhárult a balesetveszély, így újra lehet használni az M5-ös autópályát, amelyet a kitörés után átmenetileg lezártak.

Menekültek verekedtek össze a röszkei hangárnál működő idegenrendészeti előállítóhelyen péntek délután – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Szenti Szabolcs közölte, a röszkei migrációs gyűjtőponton 14.20 körül illegális bevándorlók verekedtek össze, majd a rendőröket kővel dobálták meg. A rendőrök a támadást könnygázzal fékezték meg.

Újabb kitörés

Azóta újabb kitörési kísérlet történt, ezúttal korlátozott sikerrel. A menekültek a vasúti síneken indultak el Szeged felé, mintegy 300-an. Kilométerekkel később sisakos rendőrök állították meg a tömeget, majd buszokra szállították fel őket és elindították vissza a táborba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik