Belföld

Feljelentés született a szegedi egyetem HÖK-elnökének ügyében

Jogerős ítélet kötelezné az egyetemet a hallgatói vezető elnöki pályázatainak közzétételére, de a határidőt többször túllépve sem hozták nyilvánosságra a dokumentumokat.

Nem tudhatják meg a hallgatók sem, hogy mi alapján választották meg a Szegedi Tudományegyetem 25 ezer hallgatót képviselő és hárommilliárd forint közpénzről döntő hallgatói önkormányzatának elnökét – írja az Átlátszó Oktatás. A blog szerzői pereltek az elnöki pályázatokért, miután a hallgatói önkormányzat nem volt hajlandó kiadni azokat. Jogerős bírósági ítélet született, mely kimondta: a hallgatói önkormányzat közfeladatot lát el, a dokumentumokat nyilvánosságra kell hozni.

A Szegedi Tudományegyetemen 2007 óta – egy év fegyelmi ügyek miatti kihagyással – Török Márk a hallgatói képviselet vezetője, évek óta egyedüli jelöltként indul a HÖK-választáson, amit rendszerint ellenszavazat és tartózkodás nélkül meg is nyer, ezért is érdekes, milyen pályázat alapján választják meg.

A blog azt írja: a törvényi határidő háromszoros túllépését követően a hallgatói önkormányzat prezentációkat tett közzé, melyek azonban a pályázati kiírásnak nem felelnek meg. Ezek, mint írják, nem a hallgatókat kiszolgáló működésre és tervekre fókuszálnak, hanem olyan dolgokról esik szó, hogy milyen pártpreferenciákkal bírnak a hallgatók, hajlandóak-e blokádban részt venni a HÖK felhívására, vagy hányan vannak az egyetem fő döntéshozó testületében, akik a hallgatói önkormányzat akarata szerint szavaznak. Saját utódlásáról is ír, noha a HÖK elnöke elvileg szabadon választott.

Arról is írnak, hogy 2014-ben Török már annak tudatában készített prezentációt, hogy per folyt az elnöki pályázatokért. A dokumentumban a blog szerzőit indulatosan, személyeskedve támadta, arról írt, hogy egy egyetemi vezető megbízásából, fizetségért támadják a személyét. A blog cáfolta a vádakat, azt írva, hogy a hallgatói önkormányzatok átláthatósága a céljuk. Török Márk maga is megjegyezte a dokumentumban, hogy a vádakat nem tudja bizonyítani, a blog szerzői ezt úgy értékelik, hogy Török hazugsággal vezette félre a hallgatói önkormányzat választmányát, hogy mandátumot szerezzen.

A blog szerzői közérdekű adattal való visszaélés miatt tettek feljelentést, azt írják, ezzel az a cél, hogy kiderüljön, létezik-e olyan dokumentum, melyből kiderül, Török mivel érte el sokszoros újraválasztását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik