Belföld

Pénteken megszavazhatják a Btk. módosítását

Az előterjesztés kivételes eljárásban történő tárgyalására tett indítvány megkapta a szükséges támogatást csütörtökön a parlamentben. 

A kormánypárti frakciók javaslatcsomagjáról ugyanakkor pénteken csak tárgyalni kezdenek, de aznap nem dönthetnek a képviselők, mivel a házszabálytól eltérő tárgyalást nem támogatta a Ház négyötöde. A parlament csütörtöki döntése értelmében pénteken vitatják meg a képviselők azt a határozati javaslatot is, amellyel az Országgyűlés felszólítaná az Európai Unió vezetőit a kontinens és polgárai védelmére.

Pénteken ugyanakkor dönthet az szja-törvény módosításával a Ház arról, hogy egy évvel eltolja a családi kedvezmény igénybevételéhez kötött kötelező adóazonosító-használatot. A tömeges bevándorlással összefüggésben a kormányoldal javasolta egyebek mellett tranzitzónák felállítását a határon, kezdeményezték a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmának bevezetését és a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását annak érdekében, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen a határzár tiltott átlépése, megrongálása, a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. A honvédség – a kormánypárti frakciók indítványára – új feladatokat kaphat a migrációs válsághelyzet idejére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik