Belföld

Lehet lőni a migránsokra?

Rendkívüli ülés. Gusztustalan szóviccel élőzzük. Kiderült, ki nem lesz miniszter a szocialista kormányban. És itt a gyógymód: alapos kézmosással védekezhetünk a migránsok ellen.

16.41 Primitív szóvicc, gusztustalan névvel viccelődés – elhatárolódunk

Visszafogottan izgalmas kérdések vannak soron, egészen visszafogott képviselői létszám előtt. Az imént épp a kis- és közepes vállalkozások soha meg nem valósuló jelentős állami támogatásán rugóztak törvényhozóink. A téma tán egyedül Neményi fotográfust zaklatta fel, hogy miért, arra e link alatt lapul a végtelenül szórakoztató válasz.

Vigasztalva kollégánkat az alábbi Neményi-felvétellel köszönünk el, desszertként. Egyúttal megrendülten határolódunk el egy folyosói megjegyzéstől, mely Dúró Dóra képviselő aszonyt – mai toalettjére utalva – Dúró Rudi névvel illetett.

Mindjárt indul a migránsos törvénymódosítások vitája, ma éjfélig nyomja a t. Ház.

Magára hagyjuk az élcsapatot.

16.17 Novák levette a pólóját

Aztán meg felvette az ingét.

Nem értik, miről beszélünk? 13.28-nál látható az egyenpólóba bújt Jobbik-frakció.

Novák bírta a legtovább a csoportnyomást, háromnegyed négyig viselte a honvédő T-shirt-öt.

Így tért vissza:

Először úgy tűnt, hogy az ott középen egy Tarantino-filmeket és indie-rock frontembereket idéző csíknyakkendő, de nem, az maga az ing. A homokszín öltönyhöz fekete cipőt tessenek képzelni.

 

16.02 Találós kérdés, minek megoldása: Borut Pahor

Az azonnali kérdéseknél járnak a képviselők, már aki még odabent van. A folyosón viszont akadt esemény, népes delegáció vonult el a korona mellett, át a társalgón, a csapat benézett az ülésterembe, aztán illaberek. A jeles férfiak élén köztársasági elnökünk, Áder János mutatta magát, jobbján szlovén kollégája… Na, tudja valaki, ki a szlovén államfő?

Megoldás a kép alatt.

(Borut Pahor. Olyan mácsais, nem?)

 

15.23 Itt a gyógymód: alapos kézmosással védekezhetünk a migránsok ellen

“A migránsokat nem lehet teljesen izolálni hazánk lakosságától, hiszen ők is használják köztereinket, játszótereinket.” Az idegenek terjesztette járványoktól miatt aggódik e szavakkal a jobbikos Rig Lajos, aki ugye a tapolcai kórházban aneszteziológus – egy kattintást megér felidézni az emléket a pár hónappal ezelőtti időköziről.

Rétvári államtitkár válaszában „alapos kézmosást” és „ha szükséges”, gumikesztyűt javasol az érintkezésekhez, majd azon borong, hogy nem mennek szűrésre a menekültek.

A legszebb mondat: „Tetvek esetében 1,3 százalékot szűrtünk, és 0,1 százalék esetében” lett pozitív a teszt. Ha jól értjük, egyetlen tetvességhez ezer embert kellett átnézni, és ez az ezer az összes migráns 1,3 százaléka, vagyis mostanáig 70-80 ezer hajas fejbőrt néztek volna át szakorvosaink. Mázli, hogy nem hagyták magukat a „potenciális betegek”.

 

14.39 Megvan, ki nem lesz miniszter a szocialista kormányban

A Széchenyi Bankban történt visszaélésekről kérdezi Tállai államtitkárt Tóth Bertalan képviselő, ám személyeskedésbe fúl a szakmainak induló vita. Tállai azzal kezdi, lám, igaz a hír, miszerint Tóth beszállt az MSZP “miniszterelnök-jelölti castingjába”. Tóth válasza: “Ha egyszer minszterelnök lesz belőlem, a kormányomban ön biztosan nem lesz sem miniszter, sem államtitkár.”

(Kérdik, ki ez a Tóth? Tessék belenézni a mélykék szempárba, de először is beleolvasni minapi cikkünkbe!)

 

14.23 Most szavaznak

Hogy miről? Tessék letekerni a 12.58-as posztig.

146 igen, 41 nem, vagyis nincs meg a négyötöd. Marad a macerás ügymenet: ma és holnap tárgyalás, szavazás csak a jövő héten.

A következő gombnyomás a kivételes sürgősségi eljárásról szól, ez már csupán kétharmados idea, ami össze is jön, szintén 146:41-gyel. Így a csomag zöméről ugyan már holnap szavazhatnak a képviselők, a húzósabb, kétharmados módosításokról viszont nem.

 

14.14 Aki ma nem támogatja a házszabálytól való eltérést…

…az az időt húzza, a kormányt akadályozza abban, hogy a határainkat megvédje.

Rogán zárta ezzel a napirend előttiek sorát.

 

14.06 Szükség lesz az élet kioltására alkalmas eszközökre – mikor lehet lőni a migránsokra?

Reméljük, soha.

Vona Gábor alkotmánymódosítást akar, így bővítve menekültügyben a kormány mozgásterét, eszközarzenálját, nehogy előforduljon, hogy “katasztrófahelyzetben” parlamenti vitákkal menjen az idő, miközben – Vona szerint – a tetteken lenne a sor.

Magyar honvéd fegyvertelen emberre nem fog fegyvert – ez Hende illetékes miniszter reakciója.

14.01 Lázár: A kvóta magánügy

“Nekünk fontosabb a nemzet, mint a járulékfizetők száma, ha mi be akarunk fogadni valakit, akkor, mivel mi vagyunk az az ország, aki saját magával határos”, határon túli magyarokat fogadunk be. Ez Lázár álláspontja, amiből az következik, hogy Magyarország nem méltányolja, hogy kvóta alapján ossza szét az EU a menekülteket. Értsd: itt egy sem maradhat.

Arra is kitér, hogy német adatok szerint nem csupán menekültek érkeznek az unióba, hanem szép számmal “gazdasági, megélhetési migránsok” is – márpedig e két kategóriának eltérő elbírálást dukál.

 

13.52 Kiteszik a lelkünket

Tóbiás József és Lázár János bonyolódik vitába. Utóbbi azzal érvel, hogy ha nem tartjuk be a schengeni egyezményt, „ki fognak tenni bennünket”, vagyis magyarként, magyar rendszámú autóval is órákat kell majd várakozni Hegyeshalomnál. Azt is felveti, megeshet, hogy Németország hozzánk toloncol vissza ott menekülti státuszt nem kapó migránsokat.

 

13.34 Zsizsegnek

Rövid intermezzóként Schiffer András a minap meghalt Karátson Gábor gondolatait idézi hazáról, természetről, globális rettenetekről. A képviselőket ez már nem érdekli, páran kiballagnak, a többiek zöme zsizseg.

Mindjárt lehet tovább migránsozni.

Addig is hadd hívjuk fel a figyelmet a mosolygó Rogán (migránsos vicc?), az “elegem van mindenből” mimikájú Bencsik és az ásító Pócs János képezte triptichonra.

13.31 Rogán Lázár lábnyomában

A Fidesz frakcióvezetője természetesen a lázári fonalat gombolyítja tovább: a németek a hibásak, sőt a magyar ellenzék is. És ami a lényeg: a most következő ülésen kiderül, ki a rendes magyar, ki támogatja a kormány törvénymódosító javaslatait, először is a házszabálytól történő eltérést.

 

13.28 Vona: Élő erőt a határra!

A Jobbik frakcióvezetője így akadályozná meg a menekültek bejutását az országba.

13.24 Tóbiás: Önök akarták a káoszt!

A kormány már hónapokkal ezelőtt tehetett volna a mostani menekültkáosz ellen, mégsem tett – véli a szocik frakcióvezetője, aki szerint Orbánék szándékosan idézték elő a krízist.

 

13.22 Schiffer: Hadováltatok!

“Hónapokon keresztül össze-vissza hadováltak, csinálták a feszkót, plakátkampánnyal szították az indulatot.” Idéztünk; a zöld Schiffer András veti mindezt Lázárék szemére erős indulattal.

13.19 Lázár: A németek miatt van minden

Együttműködést kér minden menekülttől, gazdasági bevándorlótól Lázár János – immár az ülésteremben -, konkrétan abban, hogy tartsák be hazánk és Európa törvényeit, elsőként azt, hogy „a kijelölt pontokon”, s ne a zöldhatáron lépjék át az országhatárt.

Képviselőtársaitól is kér Lázár: a cikkünkben alább már vázolt törvénymódosítások támogatását.

Lázár idebent is elismétli, hogy a német kormány kaotikus kommunikációja miatt alakult ki az itteni menekültkáosz, hiszen „a menekültek a német kormány meghívására indult el otthonról”. Magyarország így kutyaszorítóba került: köteles betartani a schengeni szabályokat, s csak a regisztráció és a menekültkérelem beadása után engedheti vonatra szállni az érintetteket. Ha nem így tenne, akkor a “schengeni határ délről nyugati határunkra kerül”.


13.11 Gyász

Az ülés elején három, a közelmúltban elhunyt volt szocialista képviselőre, Várnai Lászlóra, Nagy Sándorra és Soós Győzőre emlékeznek a képviselők.

 

13.08 Ma Martonfa, holnap az egész ország

Ilyen feliratú pólóban jelent meg a t. Házban a Jobbik-frakció.

Hátul: Védjük meg a hazát!


13.03 Lázár a német nagykövetségre küldte a Keletinél várakozó menekülteket

Azt is adhattuk volna címnek, hogy rájuk uszította, de az tán erős lenne.

Ahogy írtuk is külön cikkben az imént: Lázár János iménti sajtótájékoztatóján kérte Németország budapesti nagykövetségét, küldje ki munkatársait a Keleti pályaudvarhoz, hogy magyarázzák el az ott lévő menekülteknek Berlin álláspontját. Miszerint ugye az országba való belépéshez szükséges, hogy a menekültek regisztráljanak, vízumot kérjenek. A főminiszter a pályaudvarnál egyre feszültebb hangulatban várakozó menekülteket pedig arra ösztönzi, vonuljanak Németország budapesti nagykövetsége elé, s ott személyesen igényeljenek tájékoztatást és vízumot.

12.58 Lesz négyötöd?

Ahogy reggel korán Tóth kolléga megírta: törvényekkel orvoslandó a menekültkérdést, kétnapos, rendkívüli ülésbe fog a t. Ház. Ma a passzusok tárgyalása van soron, holnap következhet a szavazás. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a jelenlévő képviselők négyötöde elfogadja a házszabálytól történő eltérést.

Amihez a fideszes kétharmadnak szüksége lenne a Jobbik mellett vagy az LMP, vagy a balosok segítségére. A zöldek hajlandóságáról egyelőre semmit nem tudni, a szoci Harangozó Tamás viszont egy reggeli sajtóbeszélgetésen arról beszélt: frakciójának azt javasolja, ne támogassák a kormánypárti javaslatot.

Ha ma nincs négyötöd, akkor a vita normál menetben, pénteken zajlik, a törvényről viszont már csak a jövő héten szavazhatnak. Ettől függetlenül a végszavazásnál később még elfogadhatják a törvényt, benne a kétharmadot igénylő paragrafusokat is. Ilyen a honvédelmi és a rendőrségi törvény módosítása, mert ezekhez sem valamennyi, hanem csupán a jelenlévő képviselők kétharmada kell. Tehát elég, ha csak egy jobbikos, vagy független (vagy bárki) is hiányzik az ülésteremből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik