Belföld

Lázár Németország budapesti nagykövetségéhez küldi a bevándorlókat

A nagykövetség munkatársai pedig menjenek a pályaudvarhoz.

Lázár János kéri Németország budapesti nagykövetségét: küldje ki munkatársait a Keleti pályaudvarhoz, hogy magyarázzák el az ott lévő menekülteknek Berlin álláspontját. Miszerint ugye az országba való belépéshez szükséges, hogy a menekültek regisztráljanak, vízumot kérjenek – erről Lázár János beszélt csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

A főminiszter a pályaudvarnál egyre feszültebb hangulatban várakozó menekülteket arra ösztönzi, vonuljanak Németország budapesti nagykövetsége elé, s ott személyesen igényeljenek tájékoztatást és vízumot.

A bevándorlóknak pedig azt javasolja, működjenek együtt a magyar hatóságokkal, menjenek egészségügyi szűrővizsgálatra, regisztráljanak, kérjenek vízumot.

Lázár János azt is elmondta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter tegnap este vette fel a kapcsolatot a német nagykövetséggel, javasolva a kilátogatást a Keletihez, s azt a választ kapta: engedélyt kell kérjenek Berlintől.

Politikai intimitásként a főminiszter elárulta, a hétvégén telefonon kérte a német kormány, hogy Magyarország válasszon ki kétszázötven-háromszáz menekültet, tegye vonatra, s eressze őket útjukra, de mindezt a sajtó kizárásával végezze. Kormányunk teljesítette a kérést.

Fotó: Neményi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik