Belföld

Elegánsak a németek, nem reagálnak Lázár szavaira

A budapesti német nagykövetség nem kíván reagálni Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A miniszter arra kérte a budapesti német nagykövetség diplomatáit, hogy menjenek el a Keleti pályaudvarhoz és tájékoztassák az ott lévő illegális bevándorlókat Németország álláspontjáról. Sajtótájékoztatóján a Keletinél kialakult helyzet okaként említette, hogy Németország több mint egy hete befogadást, korlátlan belépést és maradást ígért a szíriai menekülteknek, “meghívta őket a terített asztalhoz”. Minderről bővebben itt írtunk.

Értékelése szerint a német kormány kommunikációs hibák tömegét követte el, s ez az oka annak is, hogy vasárnap óta a bevándorlók egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak, megtagadják az együttműködést a magyar hatóságokkal.

Az MTI érdeklődésére a követségen azt közölték: egyelőre nem kívánnak reagálni. A diplomáciai képviselet honlapján magyarul és angolul a következő tájékoztatás olvasható: “A dublini egyezmény érvényes európai jogszabály. Ennek értelmében a menekültstátust kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba. A menekültügyi eljárást is alapvetően abban az országban kell lefolytatni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik