Belföld

Az ítélet ellenére sem adja ki a kormány a Századvég-tanulmányokat

Lázár János tárcája nagyon nem akarja, hogy nyilvánosságra kerüljön, mire fizettek ki közel négymilliárd forintot.

Hiába kötelezné erre jogerős ítélet, mégsem adja ki a Századvég-csoport kormányzati megrendelésre írt tanulmányait a Miniszterelnökség. Pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is megígérte június 28-i sajtótájékoztatóján, hogy hozzáférhetővé teszi az anyagokat az újságíróknak.

A pert a VS.hu újságírója, Joó Hajnalka kezdeményezte. A tét 30 ezer oldalnyi, közel négymilliárd forint közpénzért elkészített dokumentum nyilvánossága. Az ítélet kézbesítésétől számított 60 napon belül, augusztus 26-ig kellett volna átadni az anyagokat, ehelyett az újságíró a határidő lejárta előtti utolsó napon kapott értesítést arról, hogy a Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, és a végrehajtás felfüggesztését kérte.

A Miniszterelnökség visszatérően arra hivatkozott, hogy a Századvég tanulmányai és közvélemény-kutatásai döntés-előkészítő anyagok, melyek közzététele nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeket sértene. Ugyanakkor arra sem adtak választ, hogy mi alapján és hogyan könyvelték el a szerződés teljesítését és kik voltak azok az esetenként több tízmilliós díjazást kapó alvállalkozók, akik a Századvéget segítették a tanulmányok elkészítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik