Belföld

Vihar vethet véget a hőségnek

Nógrád megyét kivéve az egész országra kiterjedő hőségfigyelmeztetés van érvényben, három megyében csak elsőfokú. Még késő este is 29 fok lehet, de már útban a felfrissülés viharos záporokkal.

Kedden a hőségfigyelmeztetésnek megfelelően a napi középhőmérséklet többnyire 25-27 fok között, néhol 28 fok körül alakul (25 fok alatti érték elsősorban délnyugaton és az Északi-középhegység völgyeiben fordul elő).

Felhőtlen vagy derült, zavartalanul napos, száraz idő várható. Napközben több helyen megélénkül, főként a Dunántúlon néhol megerősödik a déli, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21, 29 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán az ország nagy részén még folytatódik a túlnyomóan derült, napos idő, de délutántól a Nyugat-Dunántúlon, estétől hozzávetőleg hazánk északi harmadán egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, és helyenként zápor, zivatar is valószínű. Reggelre a Dunántúlon, másutt napközben északnyugatira, északira fordul, megélénkül, elsősorban az Észak-Dunántúlon többfelé meg is erősödik a szél. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet az Észak-Dunántúlon 25 és 30, másutt még 30 és 35 fok között alakul.

Csütörtökön gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütésre számíthatunk. Éjszaka a Tiszántúl kivételével szórványosan, majd napközben helyenként valószínű zápor, zivatar. A jellemzően északnyugati, nyugati szelet többfelé élénk lökések kísérik, szélerősödés zivatar idején lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon a melegebb.

Pénteken az ország nagy részén változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel, de északnyugaton több felhő várható. Helyenként zápor, zivatar alakul ki. A nyugatias szél gyakran megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet az Észak-Dunántúlon már csak 21 és 26, az Alföldön még 28, 31 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik