Belföld

Ma a reformmenzának is becsöngetnek

Kedden 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák veszi hátára az iskolatáskát, százezren közülük először lépik át az iskola kapuit. Egészségesebben fognak étkezni, sokan teljesen ingyen.

 Hároméves átmeneti idő után szeptember 1-jétől kötelezően alkalmazni kell a közétkeztetési rendeletet, amely részeletesen szabályozza a menzákon, valamint a kórházban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: egészségesebb és a korábbinál változatosabb reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak a gyerekek a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon. Hozzátette: az új tanévtől már 320 ezer gyerek családjának nem kell fizetnie a közétkeztetésért.

A tavalyi 28, illetve az idei 58 milliárd forint után jövőre már 70 milliárd forintot biztosítanak a költségvetésben a gyermekek díjmentes étkeztetésére. Az államtitkár ismertetése szerint egy kétgyermekes családnak havonta 15-20 ezer forint megtakarítást jelent a szeptembertől bevezetett ingyenes közétkeztetés.

Mindennapos testnevelés, átalakuló szakképzés

A változás az új tanévben, hogy július 1-jétől a nemzetgazdasági tárca fenntartásába kerültek a szakképző intézmények a Kliktől, ez mintegy 300 intézményt jelent, körülbelül 700 telephellyel. Az intézményeket 44 centrumba szervezték, Budapesten öt, a megyékben pedig 1-3 centrumot hoztak létre.

Az új tanévben már teljessé válik a mindennapos testnevelés, folytatódik a pedagógusok béremelése, akik átlagosan 6-10 ezer forint többlettel számolhatnak majd. Folytatódik továbbá a minősítésük is: 2016 elejétől várhatóan 1688-an lépnek a Pedagógus I. kategóriába, 10 550-en a Pedagógus II. fokozatba és háromezren a Mesterpedagógus kategóriába.

Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke korábban elmondta: fenntartásukban 2200 intézmény működik, a feladat-ellátási helyek száma pedig 5147. Júliustól a szakképzés leválásával 300 intézmény került el a Kliktől. Az intézményi férőhelyek száma 1,3 millió, a beiratkozó elsősök négyezerrel kevesebben vannak, mint tavaly. Az intézményekben több mint 748 ezer diák tanul. A pedagógusok száma több mint 95 ezer, a szakképzéssel mintegy 25 ezren távoztak, a technikai dolgozók száma pedig mintegy 50 százalékkal csökkent.

A most induló tanév 181 napos, a tanév rendje szerint az őszi szünet 2015. október 26-tól október 30-ig, a téli 2015. december 21-től december 31-ig tart, a tavaszi szünet pedig 2016. március 24-től március 29-ig.
Lesz kompetenciamérés a mostani tanévben is, ezt 2016. május 25-én tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik