Belföld

A külügyi államtitkár magára vette Merkel dicséretét

A német kancellár nagyra becsüli a magyarok munkáját a regisztrációban, ami Magyar Levente szerint pozitív jel, a francia kritikákat viszont elutasítja.

A Magyarországra érkező illegális bevándorlók döntő többsége Németországba utazik tovább, ezért a referenciapont nekünk Németország: ha ők elismerően nyilatkoznak a munkánkról, az nagyon pozitív jel – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az M1 műsorában.

Szerinte Magyarország “közel maradéktalanul” képes elvégezni az illegális határátlépők regisztrációját, 90 százalék felett van a felderítési arány, ezt értékeli nagyra a német kancellár.

Az államtitkár azzal kapcsolatban, hogy Laurent Fabius francia külügyminiszter egy interjúban botrányosnak nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt, elmondta: Magyarország sérelmezi, hogy a francia diplomácia vezetője szóvá teszi, miért épít Magyarország kerítést, amikor a saját országában egy jóval nagyobb kerítés épül.

Franciaországba nagyjából 30 ezer menekült érkezett, míg Magyarországra több mint 150 ezer. Ha ők jóval kisebb mértékben kényszerülnek szembenézni ezzel a problémával, akkor az a magyar kormány minimumelvárása, hogy ha bármilyen konstruktív kritikát kívánnak megfogalmazni, azt ne a nyilvánosság előtt tegyék, azt tegyék meg a diplomácia rendelkezésre álló csatornáin – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy ugyanakkor Magyarország nagyra értékelné, ha egyáltalán nem kapna ilyen kritikákat, hiszen sokkal jobban sújtja a menekültáradat, mint Franciaországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik