Belföld

Migration Aid: sokszorosan túlterheltek a budapesti tranzitzónák

24.hu
24.hu

2015. 08. 31. 13:16

Mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén, így a magyar hatóságoknak Németországba kellene engednie a szíriai menedékkérőket - mondta Zsohár Zsuzsanna, a migránsokat segítő Migration Aid szervezet szóvivője.

A szervezet arra szólította föl a magyar hatóságokat, engedjék, hogy az őket befogadó Németországba távozzanak azok az emberek, akiknek papírja van arról, hogy Szíriából érkeztek. “Ebben az esetben már nem a szögesdrót az akadály, hanem csupán egy papír, amit alá kellene írni” – jegyezte meg Zsohár Zsuzsanna, hozzátéve, a menekültek és a magyar lakosság körében is fesztültséget kelt, hogy ezek az emberek nem ott vannak, ahol menedéket kínálnak nekik.

Átteszik a papírt egyik asztalról a másikra

Szerinte az elmúlt két hétben hat napon keresztül nem dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, így mintegy 12 ezer menekült tábori beutaló papír nélkül érkezett az ország belsejébe. Őket a civil szervezeteknek kellett ellátniuk, amit csak a nagymennyiségű adomány révén tudnak megoldani.

 
Fotó: MTI / Balogh Zoltán 

Sokan érkeznek sérülésekkel vagy kiszáradva, éhesen Budapestre, a Migration Aid értesülése szerint “az az általános gyakorlat, hogy mivel négy óra fogva tartás után étellel kell ellátni a fogvatartottakat, s különböző szervek három és fél óra után áthelyezik az egyik asztalról a másikra a papírt”.

Törvényt sért az állam

Zsohár Zsuzsanna hozzátette: az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén, hozzátéve, álláspontjuk szerint a magyar kormány törvényt sért, például azzal, hogy nem biztosít az érkezőknek anyanyelvű tolmácsot, nem kezeli kiemelten az érzékeny csoportokat, így gyerekek több száz kilométert vonatoznak egyedül.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.