Belföld

Iparág szerveződik a menekültek elhagyott holmijaira

Egyre többen fedezik fel, hogy az eldobált, hátrahagyott csomagok között érdemes kutakodni.

Naponta több köbméternyi hulladék marad hátra a vánszorgó vagy éppen megpihenő csoportok után. Sokan úgy vélik, Magyarországra érve már nincs szükség sátrakra, takarókra, meleg ruhákra, ezért igyekeznek minden felesleges súlytól megszabadulni. Nem csoda, hogy sok helybeli ráállt a szétszórt értékek hasznosítására.

„Minden hajnalban átfésüljük a környéket. Higgye el, a környék igazi kincsesbánya! Pár napja 500 eurót (155 ezer forintot) találtam egy táskában, egy imakönyvben lapultak a bankjegyek, de a társam is talált már ötven eurót” – mondta a Blikknek Attila, aki vállán átvetve cipelte az aznap reggeli „zsákmányt“.

Már az üres táskákat is megéri begyűjteni, némelyik több ezer forintot ér. Volt olyan cipő, amelyiken még az árcédula is ott virított. A holmikat eladva jó pénzt lehet szakítani.

Röszke főutcáján a lap riportere három asszonyt látott az egyik ház előtt. Egy nagy barna nejlonzsákot álltak körbe, akkor hozhatta egyikük. Mindhármukon védőkesztyű volt, sorban emelgették ki a ruhadarabokat a zsákból, és szortírozták kisebb zacskókba. Aztán kora délután a településtől kissé távolabb egy párral is találkoztak a főút mellett egy akácosnál, akik az elhagyott holmikat gyűjtötték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik