Belföld

Halpusztulás a Kaposban – egy sertésfeldolgozó lehet a hibás

A cég szerint csak jelentéktelen mértékű halpusztulás történt, a horgászok szerint tömeges.

Jelenleg is pusztulnak a Kapos folyóban a halak azt követően, hogy a Kométa ’99 Zrt. sertésfeldolgozó telepén üzemzavar miatt szennyeződött a folyó – ezt a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke közölte az MTI-vel. A vállalat marketing-igazgatója szerint csak jelentéktelen mértékű halpusztulás történt.

A Somogy Megyei Kormányhivatal pénteken általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a folyó teljes Somogy megyei szakaszán, tömeges halpusztulás miatt. A kaposvári sertésfeldolgozó telepen egy biztonsági szelep miatt ammóniaszivárgás volt, amit rövid időn belül megszüntettek. Ezután a horgászok viszont azt tapasztalták, hogy a Kapos vize barnássá vált, a halállomány pedig teljesen eltűnt. A cég telephelyétől kezdődően a halak pusztulását észlelték a folyó teljes Somogy megyei szakaszán.

Az egyesületi elnök azt mondta: a somogyi szakaszon hétfőn már tiszta volt a víz, de a szomszéd megyéből azt jelezték, hogy továbbra is pusztulnak a halak. A vízügyi hatóság vizsgálata a Kométa ’99 Zrt. tájékoztatása szerint folyamatban van, a vizsgálat befejezését követően a társaság gondoskodik „a kimutatott halveszteség pótlásáról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik