Belföld

Francia diplomata: nem igaz, hogy az EU cserbenhagyja Magyarországot

Valójában a magyar kormány nem állt elő eddig semmilyen javaslattal és nem kért konkrét segítséget, pedig pénzt is adnának és befogadó állomást is létesítenének – mondta.

A magyarok többé nem mozoghatnak szabadon az EU határain belül, ha menekültügyben Magyarország nem vállal szolidaritást a többi tagállamnak – mondta az Indexnek egy francia diplomáciai forrása. A diplomata szerint nem igaz, hogy az EU cserbenhagyja Magyarországot, valójában a magyar kormány nem állt elő eddig semmilyen javaslattal és nem kért konkrét segítséget. Pénzt pedig adnának, ahogy uniós befogadó állomásokat is létesítenének, de az nem megy, hogy egy tagállam egyetlen menekültet sem hajlandó befogadni – magyarázta.

A Budapestre akkreditált francia diplomata elmondta: szerinte a német és a francia vezetés is azon az állásponton van, hogy elhúzódó válság van, de az nem megoldás, ha a tagállamok külön-külön megolást próbálnak találni a problémára, ráadásul rossz megoldásokat.

A diplomata azután szólalt meg, hogy diplomáciai konfliktus alakult ki Franciaország és Magyarország között, miután a francia külügyminiszter elítélte, ahogy Magyarország viselkedik a kérdésben. „Az európai értékek semmibe vétele olyan kerítést építeni, amit még az állatoknak sem csinálnánk” – mondta Laurent Fabius. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megdöbbentőnek nevezte a nyilatkozatot és bekérette a francia ügyvivőt.

Az Indexnek megszólaló francia diplomata szerint hiányzik a szolidaritás Budapest részéről, „a magányos lovag útja” viszont nem járható. Hozzátette, Magyarország nem tartja tiszteletben a menekültekre vonatkozó EU-rendeletet és a nemzetközi egyezményeket, a kerítéssel ugyanis egyértelműen az a célja, hogy távol tartsa a háború elől menekülőket. A magyar kormány azt akarja megakadályozni, hogy el kelljen bírálnia a menedékkérelmeket – mondta.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója is bírálta Magyarországot a menekültügy kezelése miatt. William Lacy Swing szerint azok az országok, melyek akadályozzák, hogy a menekültek Európában vonattal utazzanak, azok egyenesen az embercsempészek karjai közé lökik őket. Úgy vélte: „egyes európai politikusok” egyfajta félelemfaktort erősítenek, ami afelé tereli a kormányokat, hogy sokkal szigorúbb vízumszabályozást vezessenek be. Szerinte a kormányok egyebek közt azzal tudnák kifogni a szelet az embercsempészek vitorlájából, ha biztosítanák az emberek biztonságos és törvényes továbbutazását. Azt is megjegyezte, hogy Szíria szomszédjaira, Törökországra, Libanonra és Jordániára sokkal nagyobb nyomás nehezedik, mivel négymillió menekült árasztotta el őket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik