Belföld

Ausztriába készült? Az embercsempészek miatt gigadugó Hegyeshalomnál

Már 25-30 kilométeres a kocsisor az M1-esen. Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen.

Hegyeshalomnál az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzést tartanak. A korlátozás miatt a határ előtt a magyar oldalon már több mint 20-25 kilométeres torlódásra kell készülniük az Ausztriába utazóknak. Az Útinform reggeli jelentése szerint az úton lévőknek jelentős menetidő növekedésre kell számítaniuk.

A fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt torlódnak az autók a soproni és a kópházi határnál is – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a az MTI-t. Takács József szerint az M1-es autópályán már mintegy 30, a soproni határpontnál 6, a kópházinál 4 kilométeres kocsisor alakult ki. A rendőrség a gépjárművezetők türelmét kéri, illetve azt, hogy az érintett útszakaszon fokozott figyelemmel közlekedjenek.

 
Fotó: MTI / Krizsán Csaba 

Ausztria azt követően szigorított az ellenőrzésen, hogy a minap a magyar határ közelében 71 halottat találtak egy teherautóban. Vasárnap estétől az embercsempészek miatt a keleti határátkelőknél minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne.

A belügyminiszter azt mondta, a határ közelében, a nemzetközi főútvonalak mentén ellenőrző pontokat hoznak létre. Johanna Mikl-Leitner elismerte, az intézkedés fennakadásokat okozhat ugyan a közúti forgalomban, de az emberéletek megmentése és az embercsempészek elleni hatékony fellépés érdekében el kell viselni az nehézségeket.

A miniszter közölte, a szigorítást egyeztették Magyarországgal, Szlovákiával és Bajorország német szövetségi tartománnyal. Jelezte azt is, hogy Ausztria keleti részén megerősítik a rendőri jelenlétet, mivel további menekültáradat érkezése várható. Stájerországból és Karintiából rendőröket vezényelnek át Burgenlandba.

Mint korábban megírtuk, a magyar rendőrök elfogtak egy német nőt, aki embereket csempészett volna Ausztriába. Az M1-es autópályán a német rendszámú járműben három szír és egy líbiai állampolgár utazott. Az intézkedés közben egy szír nő rosszullétre panaszkodott, így őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik