Belföld

A Fidesz most már mindent ért menekültügyben: Gyurcsány

Megvilágosodott a nagyobbik kormánypárt.

A Fidesz szerint “a politikai extrémizmusnak is egy egészen szélsőséges kategóriája”, hogy a DK a hadsereg lehetséges bevetésével kapcsolatban emberiesség elleni bűntettről beszél. A kormánypárt frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, most már értik, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök cége minek köszönhetően kapott jelentős támogatást az Európai Uniótól.

Előzőleg Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke azt mondta, ha a parlament a héten elfogadja a hadsereg bevetéséről szóló törvényjavaslatot, akkor pártja a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy reagált: “most már értjük, hogy Gyurcsány Ferenc cége minek köszönhetően kapott az EU-tól jelentős támogatást”.

“Ha eddig nem lett volna világos, hogyan kívánja Gyurcsány Ferenc ellentételezni ezt a támogatást, akkor a jelenlegi DK-nyilatkozatokból ezt látjuk” – fogalmazott.

A sajtótájékoztató után a képviselő az MTI-nek azt is megjegyezte Molnár Csaba szavaival kapcsolatban, hogy azok, akik a 2004-es népszavazásnál a határon túli magyarokkal szemben gyűlöletkampányt folytattak, “azok most emberiességi kérdésként tekintenek a más kontinensről érkező bevándorlókra”.

A kormánypárti politikus az illegális bevándorlás témájában a tájékoztatón azt mondta: a gazdasági bevándorlás ellentétes Magyarország és Európa érdekeivel. Hangsúlyozta azt is, hogy bár egyes tagállamoknak lehet eltérő álláspontja a menekültstátusz biztosításáról, Magyarországnak uniós kötelezettsége a schengeni határ védelme.

Gulyás Gergely szerint az EU nem képes hatékonyan kezelni a jelenlegi válságot, az uniós szabályok pedig megnehezítik a magyarországi válságkezelést is. A korábbi szabályok, amelyek lehetővé tették az őrizetbe vételt, “nem hoztak volna ilyen menekültáradatot” Európára – tette hozzá.

Minden menekült mellé nem lehet rendőrt állítani, ezért a magyar álláspont szerint vagy vissza kell állítani az őrizetbe vétel lehetőségét, vagy tranzitzónákat kell létrehozni a határ menti területen – közölte kérdésre Gulyás Gergely.

Egy másik felvetésre azt is megerősítette, hogy nem lesz tűzparancs a határon, a fegyverhasználatra vonatkozóan nem lesznek speciális szabályok.

“Természetesen ha valaki fegyvert fog egy rendőrre – helyzettől, származástól, állampolgárságtól függetlenül -, akkor azt le kell lőni” – mondta a rendőrök önvédelmi fegyverhasználatát firtató kérdésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik