Belföld

Mit akar a kormány a fotóinkkal?

Az LMP garanciát szeretne, hogy a tervezett arcképes adatbázissal nem élnek majd vissza a hozzáférő hivatalok. A párt szerint gyanús, hogy most készül ilyen törvénymódosítás, amikor az ország a menekültüggyel van elfoglalva.

Az LMP valódi társadalmi konzultációt sürget a Belügyminisztérium törvénytervezetéről, amely a teljes magyar lakosságról arcképes adatbázist hozna létre.

Csarnó Ákos, az ellenzéki párt közigazgatási szakszóvivője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz megpróbál egyre jobban beférkőzni az emberek privát szférájába.

Az illegális bevándorlás okozta “nagy csatazajban” pedig megpróbál a “paplan alatt elfogadtatni” egy ehhez szükséges törvénymódosítást – mondta a politikus, aki szerint a kabinet nem tudja garantálni, hogy az új adatbázissal ne éljenek vissza az azt kezelő hivatalok.

Csarnó Ákos szerint emellett a társadalmi konzultációra azért is szükség lenne, mert jelenleg nincs megfelelő magyarázat egy ilyen nyilvántartás létrehozására.

Korábbi hírek szerint a Belügyminisztérium azt tervezi, hogy a hivatalos igazolványképekből építenének adatbázist, amelyhez minden állami szerv hozzáférne, amelynek bármilyen mértékű rendészeti jogosítványa van. A javaslat szerint a nemzetközi okmányhamisítás, a bűnüldözés, az ismeretlen holttestek azonosítása, valamint a politikusok és védett személyek biztonsága érdekében van szükség a lépésre. Az adatbázist négymilliárd forintból, 2016 januárjától hoznák létre és egy új, ötvenfős állami szervezet gondozná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik