Belföld

Három településen szavaznak, Tapolcán a Jobbik kerülhet többségbe

Polgármesterekről és önkormányzati képviselőkről döntenek ma három településen.

A Somogy megyei Balatonszabadiban azért lesz időközi választás, mert a község képviselő-testülete május 28-án kimondta feloszlását, arra hivatkozva, hogy nem tudnak együttműködni a polgármesterrel. A polgármesteri tisztségért nyolc, a hat képviselő-testületi helyért tizenhat jelölt indul, valamennyien függetlenek. A szavazásra jogosult 2427 állampolgár négy szavazókörben adhatja le voksát.

A Komárom-Esztergom megyei Naszály községben azért kell időközi választást tartani, mert az októberben megválasztott független polgármester május 13-án elhunyt. A voksoláson hat független jelölt indul. A 2400 lakosú településen 1957, szavazásra jogosult állampolgár szerepel a névjegyzékben.

Tapolca: borulhat a korábbi rend

A Veszprém megyei Tapolcán két egyéni választókerületi képviselőt is választanak. A 3. számú egyéni választókerületben azért, mert a térség korábbi jobbikos képviselője – és jelenlegi polgármestere – Dobó Zoltán lemondott a képviselőségről. Itt a Jobbik színeiben induló Pass Sándorra, a független Ács Jánosnéra és Szalkai Zsoltra, valamint az MSZP-MLP színeiben induló Kránicz Andrásra lehet szavazni.

Az 5. számú egyéni választókerületben pedig az április 12-ei időközi országgyűlési képviselő-választáson mandátumot szerzett Rig Lajos (Jobbik) utódját kell megválasztani. A szavazólapon a Jobbik színeiben induló Décsey Sándor, a független Horváthné Somogyi Ildikó és Toronyi Tibor, valamint az MSZP-MLP színeiben induló Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal neve szerepel.

A tapolcai választás tétje, hogy melyik párt szerez többséget a képviselő-testületben, amelyben jelenleg öt fideszes, három jobbikos, egy szocialista és egy független képviselő dolgozik. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet, a polgármester-választáson az a jelölt nyer, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta, függetlenül a megjelentek számától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik