Belföld

A Jobbik toronymagasan verte a Fideszt Tapolcán

Két önkormányzati körzetben volt időközi választás.

A jobbikos Pass Sándor és Décsey Sándor került be a tapolcai képviselő-testületbe a vasárnapi időközi önkormányzati választást követően – írja az Index. A választáson a Fidesz nem is indított saját jelöltet, függetleneket támogattak – Ács Jánosné és Horvátné Somogyi Ildikó hozta el a második legtöbb szavazatot a két körzetben, jóval lemaradva a jobbikos jelöltektől.

A 3. választókerületben Pass 262, Ácsné 127 szavazatot szerzett, az 5-ös választókerületben ennél is nagyobb a Jobbik előnye, Décsey 314 szavazattal jutott be a képviselőtestületbe, míg Horvátné 116 szavazatot szerzett a portál nemhivatalos információi szerint.

A baloldal jelöltjei csúfos vereséget szenvedtek: a 3. választókerületben Kránicz András MSZP-MLP-s jelölt 40, az 5. választókerületben Sásdiné Verebélyi Margit – szintén MSZP-MLP jelölt – 86 szavazatot gyűjtött össze. Rajtuk kívül még független, volt jobbikos képviselők indultak.

A tapolcai választás tétje az volt, hogy melyik párt szerez többséget a képviselő-testületben, ahol korábban öt fideszes, egy szocialista, egy független és három jobbikos tag volt. Ehhez jön most a két jobbikos képviselő, velük együtt Dobó Zoltán jobbikos polgármesternek már megvan a többsége.

A részvétel alacsony volt, 28 százalék körüli. Messzemenő országos következtetéseket nehéz az eredményből levonni, de megfigyelhető, hogy Tapolcán – mely 2010-ig fideszes bástya volt – a helyi kórház leépítéséből a Jobbik politikai előnyt tudott kovácsolni, az év elején az országgyűlésbe is jobbikos képviselőt küldtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik